Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΕΓΙΝΑΝ ΛΑΘΗ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ

Έγιναν λάθη αλλά σώθηκαν χιλιάδες ζωές, ό, τι καταστράφηκε θα ξαναχτιστεί, οι ευθύνες θα αποδοθούν αλλά στην ώρα τους και όχι εν θερμώ, η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα πρέπει να αλλάξουν όλα είναι το στίγμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη συγγνώμη που ζήτησε μίλησε για μία συνειδητή και προσωπική στάση που εκπορεύεται και από προσωπική ηθική και από ενσυναίσθηση της μεγάλης καταστροφής. Θα αποδοθούν ευθύνες αλλά αυτές θα γίνουν στην ώρα τους και όχι εν θερμώ,  διαβεβαίωσε, ενώ έκανε εκτενή αναφορά τόσο στον απολογισμό όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των πληγέντων αλλά κυρίως για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν την επόμενη ημέρα.  Σημείωσε εμφατικά σε κάθε περίπτωση ότι σώθηκαν χιλιάδες ζωές μέσω του 112 που είναι παρακαταθήκη για τη χώρα και της “κουλτούρας” των εκκενώσεων.

Κράτησε πάντως κλειστά τα χαρτιά του για τα ονοματεπώνυμα των ευθυνών αλλά και για τον τρόπο που θα αποδοθούν οι ευθύνες καθώς σε ερώτηση αν αυτό θα γίνει μέσω ανασχηματισμού απάντησε χαρακτηριστικά “μου κάνετε μια ερώτηση που ξέρετε πως δεν θα απαντήσω”. Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός έκλεισε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δηλώνοντας ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Αναλυτικά στη Συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της Οικονομίας, μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Και από τη λειτουργία του κράτους μέχρι και την συμπεριφορά των πολιτών. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος. 

“Πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ανθρώπων και ζώων” συνέχισε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι “πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες”.

Είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα, αλλά και ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε.

Παράλληλα ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις μάχες της πυρόσβεσης λέγοντας “χάρη στην αυτοθυσία όλων των μαχητών μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και τους ευχαριστώ για αυτό”.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στην συμβολή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. “Ευχαριστώ τα ΜΜΕ και ειδικά τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο πεδίο για την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων. Βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει. Βρισκόμαστε στην 10η ημέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης που τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας και μία πολύμηνη ξηρασία. Κατόπιν της βοήθειας, όλων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, μπορούμε σήμερα να είμαστε πιο αισιόδοξοι” είπε και συμπλήρωσε. “Είμαστε όμως στα μέσα Αυγούστου και μας περιμένουν ακόμη δύσκολες ημέρες. είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, αλλά και τι λάθη κάνουμε, πως οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποδεικνύει πως όλα πρέπει να αλλάξουν, από την οικονομία έως τη λειτουργία του Κράτους και την καθημερινότητα. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος. Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος μας είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζωών. Ακολουθεί η προστασία των σπιτιών των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση. Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας. Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και με το νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών. Η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις. Στη MED9 θα καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυρίαρχο θέμα. Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε την Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο”.

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: “Αυτή η κυβέρνηση και θέλει και ξέρει και μπορεί και θα ξαναχτίσει πλάι στους πολίτες ό,τι καταστράφηκε. Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Η αρνητική εμπειρία από την καταστροφή να γίνει θετική δύναμη αλλαγής. Αλλά και αλλαγή συμπεριφοράς κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε η κοινωνία των πολιτών να καταστεί συμμέτοχος των αλλαγών. Πρόκειται για εθνικό στόχο και επαναλαμβάνω πως είναι απαραίτητη η συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευση. πρέπει να διαλέξει τι θέλει να κάνει καθώς συχνά κάθε νηφάλια τοποθέτηση της διαδέχεται μία διχαστική θέση στελέχους της”.

Αμέσως μετά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο και δείτε εδώ το βίντεο με την συνέντευξη τύπου  του πρωθυπουργού: 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 12/8/2021]