ΓΡΑΒΑΝΗΣ: Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ – ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΚΡΗΞΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Για κίνδυνο έκρηξης κρουσμάτων κορονοϊού μέσα στα ΑΕΙ λόγω της συνύπαρξης εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων, κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο καθηγητής φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα πανεπιστήμια. Όπως αναφέρει η λύση που έχει πιθανότητες να δουλέψει, είναι στα μαθήματα – εργαστήρια με δια ζώσης παρουσία να παρευρίσκονται μόνο οι εμβολιασμένοι φοιτητές και καθηγητές, όλοι με μάσκα. 

Στην ίδια ανάρτηση, ο Α. Γραβάνης σημειώνει, επίσης, ότι οι δραστήριοι κοινωνικά φοιτητές, μολυσμένοι ανεμβολίαστοι και πολύ λιγότεροι εμβολιασμένοι μολυσμένοι θα μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στους χώρους άθλησης και διασκέδασης, δηλαδή στην κοινότητα με αποτέλεσμα την αύξηση της διασποράς. 

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο καθηγητής φαρμακολογίας αναφέρει τα εξής:

«ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 2

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα πανεπιστήμια με ανησυχούν πολύ! Θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες εφαρμογής τους, όπως οι παρακάτω:

  • -δεν θα μπορεί εύκολα να ελεγχθεί η είσοδος μέσα στο πανεπιστήμιο του ανεμβολιαστου φοιτητή με τεστ η και του εμβολιασμένου.
  • -και να ελεγχθούν ποιος θα απομακρύνει τους ανεμβολιαστους από την αίθουσα-αμφιθέατρο; Κίνδυνος τριβών μεταξύ φοιτητών αλλά και καθηγητών. Κινητοποιήσεις των ακραίων, ευκαιρία για αντιπολίτευση των ανεύθυνων.

Οι συνέπειες της φυσικής συνύπαρξης εμβολιασμένων-ανεμβολιαστων στα ΑΕΙ θα είναι σοβαρές:

  • -θα οδηγήσει σε έκρηξη κρουσμάτων μέσα στα ΑΕΙ: οι εμβολιασμένοι θα περνούν την λοίμωξη στο πόδι οι ανεμβολιαστοι πιο δύσκολα με πολλές απουσίες από τα μαθήματα και εργαστήρια.
  • -οι δραστήριοι κοινωνικά φοιτητές, μολυσμενοι ανεμβολιαστοι και πολύ λιγότεροι εμβολιασμένοι μολυσμένοι (τα αντισώματα του εμβολίου ελαττώνουν το ιικο φορτιο και την πιθανότητα ενεργούς μετάδοσης) θα μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στους χώρους άθλησης και διασκέδασης, δλδ στην κοινότητα με αποτέλεσμα την αύξηση της διασποράς.
  • -με την αύξηση των κρουσμάτων θα αρχίσουν να κλείνουν τμήματα-ιδρύματα (το βλέπουμε ήδη σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αμερικής που ξεκίνησαν μαθήματα και δέχονται ανεμβολιαστους με φυσική παρουσία) με αποδιοργάνωση των μαθημάτων.

Η λύση που έχει πιθανότητες να δουλέψει:

  • -στα μαθήματα-εργαστήρια με δια ζώσης παρουσία μόνο οι εμβολιασμένοι φοιτητές και καθηγητές και όλοι με μάσκα. Το μήνυμα ξεκάθαρο: ανεμβολιαστος κανείς μέσα στα ΑΕΙ. Έλεγχος εισόδου στους κλειστους χωρους. Τα περισσότερα παν/μια στην Αμερική ζητούν υποχρεωτικό εμβολιασμό για φυσική παρουσία.
  • -οι ανεμβολιαστοι φοιτητές παρακολουθούν online (τα δια ζώσης μαθήματα μεταδίδονται την ίδια ώρα μέσω Webex, η υποδομή υπάρχει από πέρσι). Θα είναι και ένα κίνητρο στους φοιτητές να εμβολιστούν ώστε να συμμετέχουν με φυσική παρουσία.
  • -όλοι οι εκπαιδευτικοί με φυσική παρουσία στο μάθημα εμβολιασμένοι, αλλιώς το μάθημα τους online.

Έρχονται δύσκολες μέρες, κυρίως για τους ανεμβολιαστους. Αυγουστος ακόμη και πλησιάζουμε τα ρεκόρ 5.000 κρούσματα ημερησίως ενώ η επιστροφή των διακοπών τώρα αρχίζει …»

(Φωτογραφία αρχείου / Eurokinissi)

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 25/8/2021]