ΓΩΓΟΣ – ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΣΤΟ 51% Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΜΕΘ – Η ΔΕΛΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ 90%

Γώγος – Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας – Στο 51% η κάλυψη των ΜΕΘ – Η Δέλτα επικρατεί στο 90%

Ο Χαράλαμπος Γώγος ξεκίνησε την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας αναφερόμενος στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Υπάρχει ένας συνεχής αγώνας ανάμεσα στον κοροναϊό και την επιστημονική κοινότητα, με κύριο «πεδίο μάχης» τις μεταλλάξεις και βασικό όπλο αντιμετώπισης τα εμβόλια», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα είναι η έλλειψη εμβολίων σε αρκετές χώρες».

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ σήμερα και στην κατανομή των κρουσμάτων.

Επεσήμανε πως το φορτίο εμφανίζει μία σχετική αύξηση, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση. «Ο δείκτης θετικότητας σε δομές υγείας υψηλός, ενώ στην επικράτεια είναι στο 3,3% και σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερος», σημείωσε.

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στα εισαγόμενα κρούσματα, τονίζοντας πως ο αριθμός θετικότητας είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός (0,59%). Όπως είπε χαρακτηριστικά ότι «το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται».

Όσον αφορά τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Γώγος τόνισε πως έχει εξαπλωθεί πιο γρήγορα από ότι περίμενε η επιστημονική κοινότητα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 79,1% και -όπως είπε- πολύ σύντομα θα φτάσει στο 90%.

Η πορεία προς τον Σεπτέμβρη

Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων, αλλά αρχίζει μία στροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η μεταφορά της νόσου από τους νέους στις οικογένειες θα αποτελέσει πρόβλημα, όπως επίσης και η επαναλειτουργία της εκπαίδευσης που πιθανόν να αυξήσει τη διασπορά.

Πρότεινε τη διενέργεια τεστ τόσο όταν φεύγουν όσο και όταν γυρνάνε από διακοπές, ιδίως οι νέοι.

Την ίδια στιγμή έκανε αναφορά στο σύστημα υγείας, με ιδιαίτερη μνεία στο ΕΣΥ Κρήτης, που παρουσιάζει αυξημένη πίεση το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως είπε η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 51% στην επικράτεια, ποσοστό σχετικά ικανοποιητικό, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση τόσο των νοσηλειών όσο και των διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τις τελευταίες 20 μέρες οι εισαγωγές διπλασιάστηκαν.

Συνέστησε την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης, και φυσικά κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς είναι το βασικό μας όπλο απέναντι στην πανδημία, υπενθυμίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 12/8/2021]