ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΚΟΙΤΙΔΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ –2Ο ΦΟΡΟΥΜ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με στόχο την ανάδειξη των διαφορετικών μορφών τουρισμού, πέρα από το δίπτυχο «ήλιος + θάλασσα», όπως ο περιπατητικός, ο πολιτιστικός, ο ποδηλατικός τουρισμός καθώς και την περαιτέρω προσέλκυση τουριστών από τις Βαλκανικές χώρες, ο Δήμος Αριστοτέλη και το Υπουργείο Τουρισμού διοργάνωσαν με επιτυχία το 2ο Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας με θέμα «Η Ιδανική Πολιτεία». «Ο Δήμος Αριστοτέλη προσδοκούμε να καταστεί μια κοιτίδα θεματικού τουρισμού» τόνισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος στο πλαίσιο του 2ου διαβαλκανικού φόρουμ.

Άλσος Αριστοτέλη, ώρα 10 το πρωί, του Σαββάτου 31 Ιουλίου, εκεί όπου ο Δήμος Αριστοτέλη και το υπουργείο Τουρισμού πραγματοποίησαν την 1η συνεδρία στο πλαίσιο του 2ου Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας με θέμα «Η Ιδανική Πολιτεία», παρουσία του δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου, της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ΜΜΕ.

«Η ουσία στη φιλοξενία είναι πολυσύνθετη και πολυδιάστατη. Αυτό που γίνεται εδώ, να συνδέσουμε την ιστορία, τον πολιτισμό, είναι ένας τρόπος προσέλκυσης στην περιοχή και το κάνει πράξη ο Δήμος Αριστοτέλη» δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο του διαβαλκανικού φόρουμ, δίνεται η δυνατότητα να θυμίσουμε στους Βαλκάνιους τι έχει να προσφέρει η περιοχή.

Η κα. Ζαχαράκη αναφέρθηκε γενικότερα και στη Μακεδονία εξηγώντας ότι ερχόμενος κάποιος στην περιοχή για τον ήλιο, τη θάλασσα, τα πολιτιστικά στοιχεία, το καλό φαγητό, την ποιοτική υπηρεσία αλλά κυρίως το χαμόγελο και τη φιλοξενία, θα βρει τους λόγους για να επανέλθει.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος επισήμανε πως «Ο Δήμος Αριστοτέλη προσδοκούμε να καταστεί μια κοιτίδα θεματικού τουρισμού» λέγοντας πως ο περιπατητικός τουρισμός, ο πολιτιστικός, ο ποδηλατικός κτλ. μπορούν να πλαισιώσουν την ομορφιά που περιβάλλει την περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Στο 2ο φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας όπου ήταν προσκεκλημένοι Βαλκάνιοι δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων, ΜΜΕ κτλ. όπως ανέφερε ο κ. Βαλιάνος «θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ιδανική συνεργασία, με όχημα τον τουρισμό» προσθέτοντας πως τέτοιες εκδηλώσεις δίνουν τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να δείξει το αναπτυξιακό της στίγμα και τους λαούς των Βαλκανίων μέσα από τον οικονομικό πυλώνα, τον τουρισμό, να δημιουργήσουν συνθήκες συνεργασίες.

Με έμπνευση από «Τα Φυσικά»

Με έμπνευση από «Τα Φυσικά» του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, την πραγματεία του που θεωρείται ένα από τα θεμελιώδη έργα της δυτικής επιστήμης και φιλοσοφίας και στο οποίο παρουσίασε τις θεωρίες του για τις γενικές αρχές των φυσικών φαινομένων, ο Δήμος Αριστοτέλη επιχειρεί μια πολιτιστική διείσδυση σε τουριστικές βαλκανικές αγορές – στόχους, και παρουσιάζει τον «Αριστοτελικό Περίπατο» ως συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα «Φυσικά» του Αριστοτέλη με επίκεντρο τη Γη και όλες τις δραστηριότητες που περιστρέφονται γύρω από αυτήν.

«Βρισκόμαστε στο μοναδικό θεματικό Πάρκο της Χαλκιδικής, στο Άλσος του Αριστοτέλη, αφιερωμένο στο έργο «Τα Φυσικά» του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη του Σταγειρίτη, ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το σύγχρονο οικισμό των Σταγείρων» δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Βαλιάνος κατά τη διάρκεια της 1ης συνεδρίας του διαβαλκανικού φόρουμ παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο «Τα Φυσικά» και «Η Γη» συνδέθηκαν με το κατά πώς, σύμφωνα με την παράδοση, ο Αριστοτέλης συνήθιζε να διδάσκει’ μέσω του περιπάτου.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη αναφέρθηκε στον Αριστοτελικό Περίπατο, την πρώτη και σημαντικότερη περιπατητική διαδρομή του δικτύου αριστοτελικών περιηγήσεων, η οποία ξεκινάει από τον αρχαιολογικό χώρο των Σιδηροκαυσίων και καταλήγει στο γενέθλιο τόπο του φιλόσοφου, τα αρχαία Στάγειρα.

«Συνδυάσαμε την περιπατητική περιήγηση με τον άνθρωπο: ο περιπατητής συναντά στο διάβα του μελισσοκόμους, δασεργάτες, αγρότες, ξυλοκόπους, μυδοκαλλιεργητές» ανέφερε ο κ. Βαλιάνος.

Το τρέκινγκ στη σύγχρονη Ελλάδα

Στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στο τρέκινγκ και στις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει σ’ έναν τόπο.

Όπως η ίδια επισήμανε το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αντλήσει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 380 εκατ. ευρώ, επενδύοντας στον περιπατητικό τουρισμό με χάραξη, διαμόρφωση, σήμανση μονοπατιών κτλ.

Ο Αριστοτελικός Περίπατος

Στον Αριστοτελικό περίπατο επικεντρώθηκε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών και πρόεδρος Τουριστικής Προβολής Νίκος Αυγερινός.

Ο κ. Αυγερινός στην παρουσίαση του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το δίκτυο των Αριστοτελικών διαδρομών αγγίζει τα 100 χλμ., ωστόσο το κεντρικό μονοπάτι είναι μια μοναδική διαδρομή 15 χλμ. με βοτανολογικό, πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον με πανοραμική θέα στον Ακάνθιο και Στρυμονικό κόλπο, μέσα σε μια περιοχή Natura 2000, η οποία ξεκινάει από το Άλσος του Αριστοτέλη και καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων στην Ολυμπιάδα.

Η σήμανση στα μονοπάτια έχει πραγματοποιηθεί βάσει των γενικών κανόνων της τρέκινγκ ενώ σ’ ότι αφορά τις προωθητικές κινήσεις αναφέρθηκε ότι περισσότεροι από 2.000 δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες έχουν περπατήσει τον Αριστοτελικό περίπατο τα τελευταία 12 χρόνια, έχουν γίνει πάνω από 3 εκατ. αναφορές, έχουν προσελκύσει περισσότερα από 45 ταξιδιωτικά γραφεία από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ενώ επιμηκύνεται η τουριστική σεζόν από 40 μέρες στους έξι (6) μήνες. Τέλος, την επόμενη χρονιά, το δίκτυο των Αριστοτελικών διαδρομών θα διακριθεί με τον τίτλο «Leading Quality Trails – Best of Europe».

«Αριστοτέλης, ο Συνοδοιπόρος».

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ παρουσιάστηκε η εφαρμογή (για έξυπνες συσκευές) η οποία έχει δημιουργηθεί για λογαριασμό του Δήμου Αριστοτέλη από τον μηχανικό πληροφορικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του NOESIS Νίκο Πάχτα και ονομάζεται «Αριστοτέλης, ο Συνοδοιπόρος».

Μέσα από τη συγκεκριμένη εφαρμογή ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος ζωντανεύει, συνοδεύει και μιλά στον περιπατητή, δίνοντάς του χρήσιμες πληροφορίες για τη φύση που τον περιβάλλει καθώς και για τη φιλοσοφική της διάσταση.

«Η εφαρμογή μπορεί να προσφέρει μέσα από το κινητό χρήσιμες πληροφορίες και γίνεται με την παρουσίαση ενός ψηφιακού ηθοποιού, για να υπάρχει και αυτή η αίσθηση της ζωντανής αφήγησης και μετάδοσης προς τον θεατή της εικόνας και του ήχου και παράλληλα με την χρήση ειδικών βίντεο μέσα από λογισμικά δίνονται οι πληροφορίες στον επισκέπτη ο οποίος θέλει να περιηγηθεί ψηφιακά στον χώρο του Δήμου Αριστοτέλη» εξηγεί στο GRTimes.gr ο γενικός διευθυντής του NOESIS Θανάσης Κοντονικολάου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ψηφιακές εφαρμογές στα κινητά μας τηλέφωνα στις εικονικές περιηγήσεις και στην τεχνολογία η οποία προσφέρεται στα μουσεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα θεματικά πάρκα έχει μπει στη ζωή μας, «και όλες αυτές οι τεχνολογίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται για τη διαδραστική και βιωματική εμπειρία των θεατών».

Ερωτηθείς ο κ. Κοντονικολάου για το εάν οι ψηφιακές εφαρμογές τείνουν να αλλοιώσουν τη βιωματική εμπειρία απαντά πως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη βιωματική εμπειρία, «είναι όμως ένα πάρα πολύ χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο στην εποχή μας, για να βοηθήσουν τον θεατή και τον επισκέπτη να πάρει το πρώτο ερέθισμα, ώστε να θελήσει να επισκεφτεί τον χώρο».

Σημειώνεται ότι στο NOESIS υπάρχουν ανάλογες ψηφιακές εφαρμογές για κινητά, ιδιαίτερα στον χώρο της περιήγησης της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, που είναι μοντέλα αντίγραφα των αρχαίων Ελλήνων τεχνολόγων όπως ο Αρχιμήδης, ο Πτυσίδιος ο Πτολεμαίος.

«Ετοιμάζουμε αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή για τον μεγάλο επιστήμονα Νίκολα Τέσλα και τον δικό μας μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή» ενημερώνει το GRTimes.gr ο γενικός διευθυντής του NOESIS Θανάσης Κοντονικολάου.

Το βοτανικό άρωμα του Αριστοτελικού Όρους

Το βοτανικό άρωμα του Αριστοτελικού Όρους με το όνομα «Αριστοτέλειον» παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας, φτιαγμένο από τη βοτανική αρωματοποιό Ζωή Στράντζαλη.

Όπως εξήγησε η κα. Στράντζαλη, πρόκειται για ένα άρωμα εμπνευσμένο από τα αρωματικά φυτά και βότανα του αριστοτελικού όρους, τα οποία επί χρόνια μελετούσε ο Αριστοτέλης, μεταλαμπαδεύοντας μάλιστα τη γνώση του αυτή και στον μαθητή του, Μέγα Αλέξανδρο.

Το άρωμα το οποίο θα κυκλοφορήσει επίσημα τον επόμενο μήνα, θα αποτελέσει – μεταξύ άλλων – έναν από τους τρόπους διείσδυσης της Ανατολικής Χαλκιδικής στην ινδική τουριστική αγορά. Παράλληλα, φιλοδοξεί να κλείσει σε ένα μπουκάλι μνήμες χιλιάδων ετών, αλλά και το τώρα ενός τόπου με πλούσια και σπάνια χλωρίδα.

Η πρώτη συνεδρία της ημέρας συνεχίστηκε με την παρουσίαση του ψηφιακού QR Code για το Άλσος Αριστοτέλη από την πρόεδρο της ΑΞΤΑΔΑ Μαριλένα Ζαμάνη, στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Σιδηροκαυσίων και ολοκληρώθηκε με τοπικά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων και επαγγελματιών της περιοχής, φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα αντιπροσωπεύοντας το κάθε χωριό.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, της Ντέπυς Χιωτοπούλου, 1/8/2021]