ΤΑ 13 ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Σε δύο επίπεδα ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 την επομένη της έγκρισης της συνολικής πρότασης από το ECOFIN.

Το πρώτο είναι το άμεσο, που θα αφορά κατ’ αρχήν την είσπραξη της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ η οποία “κλείδωσε” μεν χθες με την έγκριση των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, αλλά προϋποθέτει μια σειρά από προπαρασκευαστικά βήματα.  Η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει μέσα στις επόμενες μέρες με την ΕΕ την τεχνική συμφωνία του προγράμματος που θα περιλαμβάνει και την δανειακή σύμβαση για τα 12,7 δισ. των δανείων, που δικαιούται η Ελλάδα από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. 

Στην συνέχεια, η Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει την τελική της αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα ενώ το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να κυρώσει το σύνολο των περίπου 4000 σελίδων του σχεδίου στην Βουλή.  Από εκεί και πέρα, ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την εκταμίευση της προκαταβολής του 13% από τα δάνεια και τις επιδοτήσεις του προγράμματος που αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ. 

Εκτός από την προκαταβολή, το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες για να προχωρήσουν και τα πρώτα 13 ορόσημα για την εξασφάλιση της πρώτης δόσης των 35 δισ. ευρώ.  Τα ορόσημα είναι σχετικά “εύκολα” καθώς δεν περιλαμβάνουν μεγάλες επενδύσεις που εμπεριέχουν το κίνδυνο καθυστερήσεων και αστοχιών, αλλά κυρίως μεταρρυθμίσεις.  Ακόμη κι έτσι όμως, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός με τα συναρμόδια υπουργεία.

Τα 13 ορόσημα 

Τούτο με δεδομένο ότι η αίτηση για την πρώτη δόση προϋποθέτει μέσα μέσα στους επόμενους μήνες να τρέξουν : 

  1. Η πρώτη φάση για το πρόγραμμα εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων που είναι προγραμματισμένο για τον επόμενο μήνα. 
  2. Η έγκριση του σχεδίου δράσης κατά της ενεργειακής φτώχειας. 
  3. Η έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου για την τοποθέτηση ηλεκτρικών φορτιστών. 
  4. Ο διαγωνισμός για τα 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας. 
  5. Η έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή. 
  6. Η έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τη οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ.
  7. Η έναρξη ισχύος για νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων. 
  8. Η έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας για το clawback. 
  9. Η έναρξη κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας. 
  10. Η ψήφιση νομοσχεδίου για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος 
  11. Ο προσδιορισμός των δράσεων και των κτηρίων για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην απονομή της Δικαιοσύνης.  
  12. Ο νέος χάρτης για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των σιδηροδρόμων. 
  13. Νομική εντολή στην Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και θέσπιση συστημάτων διαχείρισης και λογιστικού ελέγχου του συνολικού προγράμματος.  

Πυρετός προετοιμασίας 

Παράλληλα με τις άμεσες προτεραιότητες με στόχο την απορρόφηση πόρων ύψους 7,5 δις ευρώ μέσα στο 2021, στο παρασκήνιο, θα εξελίσσεται το δεύτερο εξίσου σημαντικό- αν όχι σημαντικότερο – στάδιο υλοποίηση που θα αφορά την προετοιμασία των μεγάλων επενδύσεων εθνικής εμβέλειας, αλλά και των επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα μπούν σε φάση υλοποίησης το μάλλον από το φθινόπωρο.  

Χθες, ψηφίστηκε από την Βουλή η ανανεωμένη σύμβαση για το αυτοκινητόδρομο κεντρική Ελλάδας (Ε65), ενώ έχει εξαγγελθεί και η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης ( ΒΟΑΚ).  Σε φάση προετοιμασίας έχει μπεί το μεγάλο έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με τις μονάδες παραγωγής της ηπειρωτικής χώρας, οι αναδασώσεις, τα ενεργητικά και παθητικά μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης, το πρόγραμμα ψηφιοποίησης της παιδείας και το πακέτο της βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής της πολιτικής προστασίας.  Σε φάση επεξεργασίας μπαίνουν σύντομα και τα προγράμματα ψηφιοποίησης, αναβάθμισης τους αγροτοδιατροφικού τομέα και βελτίωσης τους τουριστικού προϊόντος που αφορούν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 14/7/2021]