ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ: ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

“Δεν μπορεί η χώρα να μένει πίσω επειδή κάποιοι παραμένουν δύσπιστοι”. Αυτό επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στη συνέντευξη που παραχωρεί στο “Κ”. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε οριζόντια καθολικά περιοριστικά μέτρα, από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο, δωρεάν, καθολικό, άμεσα προσβάσιμο σε όλους, αποδεδειγμένα ασφαλές και αποτελεσματικό. “Ο κ. Τσίπρας πατάει σε δύο βάρκες… Δηλώνει υπέρ του εμβολιασμού, αλλά την ίδια ώρα κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες είναι ένας ανταρτοπόλεμος προς την κυβέρνηση, με μικροκομματικές τακτικές μιζέριας και ευσεβούς πόθου για κυβερνητικά λάθη, που όμως καταλήγει σε μια εθνικά επιζήμια διάσπαση”, αναφέρει. Όσον αφορά τα εθνικά, η κυρία Πελώνη σημειώνει ότι αρνητικές εξελίξεις στην Κύπρο αναπόφευκτα επιβαρύνουν και τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. “Η περιφρόνηση της διεθνούς νομιμότητας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν ρουτίνα”, προσθέτει.

Κυρία εκπρόσωπε, εκπεφρασμένος στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι ένα τείχος ανοσίας της τάξης του 70% μέσα στο επόμενο κρίσιμο δίμηνο. Με βάση τον ρυθμό της επιχείρησης “Ελευθερία”, θεωρείτε αυτόν τον στόχο εφικτό ή τελικά, παρά τις σχετικές αναφορές, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί, εκ νέου, σε ένα καθολικό lockdown;

Κύριε Γκάτσιο, πιστεύουμε ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί και έχουμε χρέος να συμπράξουμε όλοι: κόμματα, Εκκλησία, τοπική αυτοδιοίκηση, συλλογικοί φορείς. Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε οριζόντια καθολικά περιοριστικά μέτρα, από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο, δωρεάν, καθολικό, άμεσα προσβάσιμο σε όλους, αποδεδειγμένα ασφαλές και αποτελεσματικό. Δεν μπορεί η χώρα να μένει πίσω επειδή κάποιοι παραμένουν δύσπιστοι. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Γι’ αυτό, μέχρι να αφήσουμε εντελώς πίσω μας αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια, πρέπει ο καθένας να αναμετρηθεί με την ευθύνη του, ατομική και κοινωνική. Πρέπει να θωρακίσουμε εαυτούς και αλλήλους με το εμβόλιο και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Ο εμβολιασμός είναι επιλογή ελευθερίας, επιλογή ζωής.

Freedom pass για τους νέους. Διευκολύνσεις για τους μεγαλύτερους σε ηλικία όσον αφορά σε ταξίδια, εστίαση και διασκέδαση. Πόσο αύξησαν τα ραντεβού για εμβολιασμό; Ποια άλλα κίνητρα ή διευκολύνσεις θα μπορούσαν να ακολουθήσουν για να πείσετε περισσότερους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας;

Το εμβόλιο, εκτός από προσωπική ασπίδα, είναι το μέσο για να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς και των μεταλλάξεων. Είναι ο επιταχυντής της επιστροφής στην κανονικότητα. Και σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι νέοι, που στερήθηκαν πολλά όλο το προηγούμενο διάστημα. Από τις 28 Ιουνίου, που ανακοινώθηκε το Freedom pass, μέχρι τις 15 Ιουλίου, περίπου 600.000 συμπολίτες μας έκλεισαν ραντεβού για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Από αυτούς, ο 1 στους 3 είναι ηλικίας 18-29 ετών και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Από την επόμενη εβδομάδα οι νέοι που εμβολιάζονται θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα για το Freedom pass. Συζητήσεις υπάρχουν και για άλλα κίνητρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού. Θυμίζω ότι ήδη οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως: Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η προστασία της υγείας και του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, ουσιαστικά, την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός “εθνικού μετώπου” εναντίον της πανδημίας από όλα τα κόμματα, που θα στηρίξει τον εμβολιασμό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “ανόητα κίνητρα και χαρτζιλίκια” και εγκαλεί την κυβέρνηση για “διχαστικό λόγο”…

Ο κ. Τσίπρας πατάει σε δύο βάρκες. Από τη μια κάνει, υποτίθεται, έκκληση υπέρ του εμβολιασμού −συνάντησε και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ύστερα από ενάμιση χρόνο πανδημίας− και από την άλλη μιλά για επιλογή ελεύθερης βούλησης, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για προνόμια, διχασμό και “βούρδουλες” με αφορμή τα κίνητρα για τον εμβολιασμό και τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους. Δηλώνει υπέρ του εμβολιασμού, αλλά την ίδια ώρα κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες είναι ένας ανταρτοπόλεμος προς την κυβέρνηση, με μικροκομματικές τακτικές μιζέριας και ευσεβούς πόθου για κυβερνητικά λάθη, που όμως καταλήγει σε μια εθνικά επιζήμια διάσπαση. Ο πόλεμος είναι της χώρας, η νίκη θα είναι για όλους τους Έλληνες.

Στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, φαίνεται ότι η Άγκυρα σηκώνει τους τόνους της προκλητικότητας στην Κύπρο. Απέχουμε ελάχιστα από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να μεταφερθεί αυτό το καλοκαίρι η ένταση από την Ελλάδα στην Κύπρο; Θα υπάρξουν επικοινωνίες του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ομολόγους του;

Αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου, θα είναι ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κεκτημένο της Ε.Ε. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ασφαλώς ανησυχεί την Ελλάδα, και όχι μόνον. Και η ηγεσία της Ε.Ε. έχει εκφράσει την ανησυχία της, ενώ αρκετές χώρες έχουν διαμηνύσει στην Άγκυρα την κατηγορηματική αντίθεσή τους στα τουρκικά σχέδια. Αρνητικές εξελίξεις στην Κύπρο αναπόφευκτα επιβαρύνουν και τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Πέραν των σαφέστατων αναφορών στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπάρχει και ένα ζήτημα αρχής: Η περιφρόνηση της διεθνούς νομιμότητας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν ρουτίνα. Η τουρκική παραβατικότητα στην Κύπρο, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν θα μετατραπεί σε νομιμότητα. Και αυτό διαπιστώνουμε σε όλες τις επαφές με φίλες κυβερνήσεις. Το ζήτημα είναι εάν η Άγκυρα θα θελήσει να ακούσει τη φωνή της λογικής και του δικαίου, που σε τελευταία ανάλυση θα είναι και προς το συμφέρον της, ή αν θα δημιουργήσει ακόμα μία πηγή έντασης.

Η νέα μεταρρυθμιστική ταχύτητα που προσδίδει ο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση θα συνοδευτεί και από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εντός του επόμενου διαστήματος;

Κύριε Γκάτσιο, η κυβέρνηση δεν κατέβασε τα μολύβια λόγω της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας, παρότι −σας θυμίζω− η αξιωματική αντιπολίτευση την εγκαλούσε επανειλημμένα και της ζητούσε επί της ουσίας να σταματήσει να νομοθετεί λόγω της συγκυρίας. Έκανε πράξη κεντρικές προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, έκανε άλμα στην ψηφιοποίηση του κράτους και συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Αυτή είναι η απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εσείς θα είστε υποψήφια στις επόμενες εκλογές;

Στην πολιτική μπορεί να προσφέρει κανείς από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Αυτές, άλλωστε, είναι αποφάσεις και επιλογές του πρωθυπουργού.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, συνέντευξη στον Δημήτρη Γκάτσιο, 18/7/2021]