ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΖΟΡΜΠΑ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Σάρκα και οστά παίρνει το σχέδιο για τη δημιουργία μουσείου στην οικία του Αλέξη (Γιώργου) Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, με την τοπική αρχή να κάνει λόγο για ένα ακόμη ισχυρό brand name και σημείο αναφοράς στην περιοχή.

Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της οικίας, όπου έζησε ο άνδρας ο οποίος ενέπνευσε τον Νίκο Καζαντάκη να γράψει το πασίγνωστο βιβλίο του, από τους κληρονόμους στο Δήμο Αριστοτέλη. Την χρηματοδότηση της μελέτης έχει αναλάβει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Μιλώντας στο ThessToday.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη, κ. Στυλιανός Βαλιάνος για το μεγαλόπνοο σχέδιο, εξήγησε πώς γεννήθηκε η ιδέα για ένα μουσείο, τι ακριβώς θα περιλαμβάνει και πότε θα ολοκληρωθεί.

«Ξεκινήσαμε μετά από την πληροφορία που ανακαλύφτηκε μέσα από την εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ότι ο Αλέξης Ζορμπάς, κατά κόσμον Γεώργιος Ζορμπάς, έζησε στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, δηλαδή σε μια από τις κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη στις αρχές του 19ου αιώνα για 20 περίπου χρόνια, εργαζόμενος κατά κύριο λόγο ως μεταλλωρύχος στην περιοχή αυτή, στα μεταλλεία.

Επειδή αυτή η προσωπικότητα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις μέσα από το συγγραφικό έργο του Καζαντζάκη και τις ταινίες με τον Άντονι Κουίν και έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο, εκτιμήσαμε ότι όλο αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ δυνατό σημείο αναφοράς για την περιοχή μας μιας και ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο άλλο σημείο μνήμης και αναφοράς για τον Ζορμπά σε όλη την επικράτεια.

Αυτό που κάναμε ήταν να βρούμε το κτίριο και τώρα έχουμε μπει στη μελετητική φάση του μουσείου. Να μελετήσουμε για αρχή την ανακαίνισή του γιατί είναι ένα παλιό κτίριο που πρέπει να ανακαινιστεί και να εκσυγχρονιστεί στατικά, μηχανολογικά, αρχιτεκτονικά. Σε παραδοσιακούς τόνους φυσικά και μέσα εκεί να φιλοξενηθεί αυτή η έκθεση που θα είναι ένας χώρος ιστορικής μνήμης για τον Ζορμπά και θα συνδυάζει τόσο τη λαογραφία και την παράδοση της περιοχής, δηλαδή θα έχει σε ένα μέρος του λαογραφικά στοιχεία, ίσως αναπαριστώντας ενδεχομένως το σπίτι πώς ήταν, αλλά θα έχει και ψηφιακές εφαρμογές.

Θα μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με αυτό το φαινόμενο που λέγεται Ζορμπάς. Για παράδειγμα σκεφτόμαστε να υπάρχει μια εφαρμογή με έναν ηθοποιό που ψηφιακά θα καλωσορίζει τον επισκέπτη, θα υποδύεται τον Ζορμπά και θα του μιλάει για τη ζωή του. Τέτοιες σκέψεις κάνουμε και εκτιμούμε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ δυνατό brand για την περιοχή ανάμεσα στα υπόλοιπα ισχυρά πλεονεκτήματα που έχει ο δήμος Αριστοτέλη.

Στις παγκόσμιες μοναδικότητες που διαθέτει ο δήμος Αριστοτέλη και δεν είναι άλλες από την γενέτειρα του οικουμενικού φιλοσόφου, την πύλη εισόδου για το Άγιον Όρος, αλλά και το μοναδικό περσικό αποτύπωμα στην Ευρώπη, έρχεται τώρα να προστεθεί άλλο ένα μοναδικό σημείο αναφοράς. Πραγματικά ευελπιστούμε να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης για όλους τους ταξιδευτές της Χαλκιδικής και του δήμου Αριστοτέλη».

Ο δήμαρχος μάλιστα σημείωσε πως η Ελληνικός Χρυσός θα χρηματοδοτήσει την εκπόνηση της μελέτης και ενδέχεται αργότερα να χρηματοδοτήσει και το κομμάτι της κατασκευής του κτιρίου και του μουσειακού εξοπλισμού. Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, ανέφερε: «Πιστεύω ότι μέσα στα χρονικά πλαίσια αυτής της δημοτικής αρχής θα είμαστε έτοιμοι να το καμαρώσουμε».

Και πρόσθεσε: «Με αφορμή την παρουσία του Αλέξη Ζορμπά εμείς έχουμε κάνει και τις αντίστοιχες διαδρομές, έχουμε φτιάξει και τρεις διαδρομές που τις έχουμε ονομάσει περιπατητικές διαδρομές Αλέξη Ζορμπά και μπορεί κάποιος περνώντας από το σημείο αυτό να βαδίσει στα καταπράσινα βουνά μας, στα ποτάμια της περιοχής, να συνδεθεί και με τον χώρο που εργαζόταν ο Ζορμπάς, στα μεταλλεία εκείνης της εποχής και γενικά έχω την αίσθηση ότι είμαστε μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό τοπόσημο για την περιοχή, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα ένα με δύο χρόνια και θα μπορέσουμε να το παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία και στις τουριστικές ροές αυτού του τόπου».

[ΠΗΓΗ: https://thesstoday.gr/, της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου, 2/7/2021]