ΜΕΤΑΛΛΑ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΡΑΛΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ… ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΜΕΙΟ

Κέρδη ρεκόρ και παχυλά μερίσματα θα ανακοινώσουν οι κορυφαίες εταιρείες ορυχείων έχοντας επωφεληθεί από το ράλι στις διεθνείς τιμές των commodities, τους προηγούμενους μήνες

Μια εικόνα από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κορυφαίες εταιρείες μετάλλων από το ράλι που κατέγραψαν τους προηγούμενους μήνες οι διεθνείς τιμές των commodities θα πάρει η αγορά τις επόμενες ημέρες, καθώς κορυφαίοι όμιλοι ορυχείων θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους για το δεύτερο τρίμηνο και συνολικά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Περιττό δε, να αναφέρουμε πως περιμένουν κέρδη που θα «πιάσουν»… ταβάνι μοιράζοντας ανάλογα μερίσματα και στους μετόχους τους!

Πραγματικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου, οι πέντε κορυφαίες εταιρείες του κλάδου υπολογίζεται πως αποκόμισαν συνολικά 85(!) δισ. δολάρια μέσα στο πρώτο μισό του έτους, ένα νούμερο υπερδιπλάσιο σε σχέση με την περσινή χρονιά

Ο κολοσσός της Rio Tinto Group, η οποία θα ανοίξει το… χορό την ερχόμενη Τετάρτη, εκτιμάται πως κατέγραψε καθαρά κέρδη της τάξεως των 22 δισ. δολαρίων κατά τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς, ξεπερνώντας έτσι σχεδόν το σύνολο των κερδών της για το 2020.

Όμως, σε ανάλογο μοτίβο αναμένεται να κινηθούν και οι υπόλοιπες «μεγάλες», ήτοι η Glencore Plc, η AngloAmerican Plc, η PHP και η Vale SA ανακοινώνοντας έως και κέρδη-ρεκόρ, που θα οδηγήσουν αντιστοίχως σε υψηλά μερίσματα.

«Αναμένουμε μερίσματα σε ύψη ρεκόρ για την BHP και την Rio, όμως τόσο η Anglo όσο και η Glencore έχουν τη δυνατότητα να μας εκπλήξουν (ευχάριστα)» σχολιάζει ο Μπεν Ντέιβις, της Liberum Capital, μιλώντας στο Bloomberg.

Εξάλλου, η αγορά πήρε μια πρώτη… γεύση από τα στοιχεία που ανακοίνωσε προ ημερών η πολύ μικρότερη αμερικανική εταιρεία χαλκού Freeport-McMoRan Inc. Η εταιρεία, όχι μόνο κατάφερε να καλύψει το σύνολο των σχεδόν 5 δισ. δολαρίων σε χρέη που είχε συσσωρεύσει κυρίως την περσινή χρονιά, αλλά ανακοίνωσε και σημαντικά κέρδη με αντίστοιχες υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους.

Θυμίζουμε πως οι τιμές των μετάλλων στις διεθνείς αγορές σημείωσαν σημαντική αύξηση σαν αποτέλεσμα της ευφορίας που δημιούργησε η προοπτική ραγδαίας ανάκαμψης των οικονομιών λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Το γεγονός αυτό, μαζί με τα κονδύλια που δρομολογήθηκαν μέσα από τα μεγάλα κρατικά πακέτα στήριξης και δη, το πακέτο Μπάιντεν έστειλαν στα ύψη τις τιμές του χαλκού, του αλουμινίου, του σιδηρομεταλλεύματος, γεγονός βέβαια που συνετέλεσε και στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις οικονομίες διεθνώς.

Ειδικά το άλμα στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος στάθηκε καθοριστικός παράγοντας για την εκτόξευση των κερδών των εταιρειών του κλάδου. Το δεύτερο κυριότερο εμπόρευμα στις αγορές των commodities, μετά το πετρέλαιο, έπιασε νέο ιστορικό υψηλό μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο διατηρείται σταθερά γύρω στα επίπεδα των 200 δολαρίων τον τόνο, μια τιμή που η αγορά έχει να δει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Αντιστοίχως, χαλκός και χάλυβας κατάφεραν να πιάσουν νέα υψηλά μέσα στο πρώτο μισό του έτους, ενώ στα ύψη εκτοξεύθηκε και ο άνθρακας.

Το τελευταίο διάστημα, βέβαια, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κάπως, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην αναζωπύρωση της ανησυχίας των επενδυτών για την πορεία της πανδημίας, μετά την εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και κάποιες στοχευμένες κινήσεις που έκανε η Κίνα θέλοντας ακριβώς να αποσυμπιέσει τις τιμές που θίγουν την παραγωγική της μηχανή και την οικονομία της, όμως συνολικά οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

[ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/, 25/7/2021]