ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ – ΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ

Οι ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου που καταγράφονται στα λύματα, εντείνουν την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

Εκθετική είναι η διασπορά του νέου κοροναϊού στη χώρα που συνοδεύεται, όπως αποτυπώνεται στις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, από αύξηση  εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, χωρίς ωστόσο -για την ώρα- να σημειώνεται επιβάρυνση στις ΜΕΘ.

Ενδεικτικό της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι το γεγονός ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων μολύνσεων έχει εκτοξευτεί στα 2.127 κρούσματα έναντι των 912 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανέρχονται σε 112 έναντι των 48 πριν μία εβδομάδα.

Οι ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου που καταγράφονται στα λύματα, εντείνουν την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα. 

Στο Ηράκλειο Κρήτης, την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου 2021 καταγράφηκε αύξηση έως +530% στην ανίχνευση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, στη Θεσσαλονίκη αύξηση κατά +133%, αλλά και την Αττική +106%.

Όπως επανειλημμένα εξηγούν οι ειδικοί, ο εμβολιασμός είναι το βασικότερο εργαλείο στην ανάσχεση της διασποράς του ιού, δεδομένου ότι αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid-19 σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη.

Γώγος: Υπαρκτός ο κίνδυνος για πίεση στο ΕΣΥ από Σεπτέμβρη

Για την ενδεχόμενη πίεση στο ΕΣΥ σε περίπτωση που συνεχιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μίλησε ο Χαραλάμπος Γώγος.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε πως αν τα κρούσματα τον Σεπτέμβρη εκτιναχθούν, τότε θα αυξηθεί και η πίεση στο ΕΣΥ.

«Το ότι δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία δεν σημαίνει πως αυτή δεν θα έρθει. Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν η πιθανότητα για νοσηλείες αυξάνεται και αυτή. Υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε και πίεση στα νοσοκομεία, ειδικά από Σεπτέμβριο, γι’ αυτό πρέπει να προσαρμοζόμαστε στον νοσοκομειακό χώρο με την ανάπτυξη κλινών εφόσον αυτό είναι δυνατό», ανέφερε στο MEGA ο κ. Γώγος

O Σύψας προειδοποιεί: Ακόμη και 15 με 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο

Εκτιμήσεις για αριθμό κρουσμάτων που δεν είναι απίθανο να αγγίξει ακόμη και τις 20.000 έκανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορoναϊό.

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής σύντομα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται  ενδεχομένως κάθε βδομάδα  ή και νωρίτερα.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στην λεγόμενη εκθετική φάση, εξήγησε. 

Ο καθηγητής ειδικότερα, έκανε λόγο για κορύφωση της πανδημίας με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα περί τα μέσα με τέλη Αυγούστου.

«Ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις αλλά μιλάμε για πολλές χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο», ανέφερε παραδεχόμενος  μάλιστα ότι τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα της τάξης του 15.000-20.000 κρούσματα με αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται.

Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80% τοις εκατό, αυτή στιγμή δεν θα μιλούσαμε για πανδημία , τόνισε και πρόσθεσε πως επειδή δυστυχώς δεν προλάβαμε, τώρα ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Γιατί δεν παρατηρείται τώρα μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ευτυχώς για την ώρα δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας,  ο κος Σύψας σχολίασε πως το γεγονός πως πλέον παρατηρείται να προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι δεν νοσούν συνήθως.

«Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη απ΄ ότι ένας άνθρωπος  άνω των 18 ετών» εξήγησε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως ναι μεν δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία αλλά όσο διασπείρεται η πανδημία αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να φτάσει στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών.

«Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό» είπε συγκεκριμένα συνοψίζοντας πως τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν. 

«Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε ο καθηγητής επικαλούμενος αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του 2021 περίπου 400 έφηβοι 11-17 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με το 1/3 να καταλήγει σε ΜΕΘ.

Όσο σπάνια είναι η πιθανότητα, δεν παύει να υπάρχει, τόνισε ο κος Σύψας δίνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα για τον εμβολιασμό των μαθητών.

Εάν επεκταθεί η πανδημία στους Έλληνες έφηβους αργά ή γρήγορα θα έχουμε και ατυχήματα τα οποία θα είναι τραγικά, προειδοποίησε.

«Κλειδί» το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού

«Με δεδομένη την δυναμική της πανδημίας, θεωρώ ότι είναι απαραίτητα τα μέτρα περιορισμού της επιτάχυνσης, καθώς ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ η μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Δεν τίθεται θέμα lockdown αν φτάσουμε σε ποσοστό εμβολιασμού 75%

Σύμφωνα με τον καθηγητή το ποσοστό του εμβολιασμού που θα πετύχει η χώρα είναι παράγοντας «κλειδί» για την πορεία της πανδημίας:

«Εάν φτάσουμε σε ένα 75% στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, τότε δεν υπάρχει θέμα lockdown, γιατί δεν θα υπάρχει αρκετός αριθμός ανθρώπων χωρίς ανοσία. 

Αν φτάσουμε στο 63%-65%, τότε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα έχουμε θέματα με μικρά κύματα, που θα είναι όμως σε υψηλό επίπεδο.

Αν σταματήσουμε να εμβολιαζόμαστε στο περίπου 53% του συνόλου του πληθυσμού τότε δυστυχώς αυτό είναι και το απευκταίο σενάριο της συνεχούς αύξησης, καθώς μπορεί να φτάσουμε σε πάνω από 15.000-18.000 κρούσματα, στο τέλος Νοεμβρίου με Δεκέμβριο και μετά θα έχουμε αποκλιμάκωση, γιατί θα έχουμε πετύχει ανοσία της αγέλης, με τον κακό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Σήμα κινδύνου για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εξέπεμψαν επίσης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και η διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, ειδικά άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 14/7/2021]