“ΑΛΜΑ” ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Οι συνεχείς ανατιμήσεις “στο ράφι” θα γίνει η επόμενη μεγάλη ανησυχία του οικονομικού επιτελείου, την στιγμή που προσπαθεί να αποφύγει, μαζί με το σύνολο της κυβέρνησης, νέα οριζόντια περιοριστικά μέτρα για την οικονομία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. 

Λίγο περισσότερο από έναν μήνα μετά το άνοιγμα της αγοράς και της αποκατάστασης της κατανάλωσης, οι εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις διογκώνονται. Η τιμή της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά περίπου 45% από την αρχή του χρόνου. Από τα 55 δολάρια που ήταν τον Ιανουάριο, έφτασε χθες στα 75 δολάρια, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Το μεταφορικό κόστος (δηλαδή τα ναύλα των φορτηγών πλοίων) των τελικών προϊόντων αλλά και των πρώτων υλών έχει επίσης αυξηθεί από την αρχή του χρόνου σε μέσα επίπεδα κατά παραπάνω από 400%.

Ανοδική πορεία έχουν οι τιμές στα βασικά είδη κρέατος (βόειο, χοιρινό και πουλερικών) λόγω αυξημένης ζήτησης από την Κίνα, η οποία είχε πρόβλημα ασθενειών με τα δικά της χοιρινά. Για τον ίδιο λόγο έχουν αυξηθεί οι τιμές των δημητριακών που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές, οι οποίες έχουν αυξηθεί και στη διεθνή αλλά και στην εγχώρια αγορά. Αν και το πρόβλημα με την Κίνα έχει συγκυριακό χαρακτήρα (ήδη οι τιμές των δημητριακών έχουν αρχίσει να υποχωρούν), δεν μπορεί να ξέρει κανένας πότε και πώς η επίδρασή του θα περάσει στις τελικές τιμές προϊόντων που θα πουληθούν στην ελληνική αγορά. 

Την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις για ανατιμήσεις από τους επαγγελματικούς κλάδους προς το οικονομικό επιτελείο. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο για τις συνεχείς ανατιμήσεις τροφίμων και καυσίμων. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) καταγράφει αυξήσεις των τιμών σε πρώτες ύλες, σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας, οι οποίες ξεκινούν από 3,63% και φτάνουν έως 26,59%.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει ήδη αυξηθεί κατά 2,1% από την αρχή τους χρόνου. Ξεκινώντας από το -2% τον Ιανουάριο, έφτασε τον Μάιο στο 0,1%. Η ανοδική τάση του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες του χρόνου, αλλά παρέμεινε απαρατήρητη καθώς είχε μέχρι πρόσφατα αρνητικό επιτόκιο. Ωστόσο, από την ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ιουνίου την Παρασκευή θα μπεί στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου, καθώς αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 0,1% του Μαΐου. 

Οι προβλέψεις για πληθωρισμό 

Αν η αύξηση του πληθωρισμού συνεχιστεί -όπως αναμένεται- και τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στις προβλέψεις για το σύνολο του 2021. Το υπουργείο Οικονομικών στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2022-2025 προβλέπει για φέτος μηδενικό πληθωρισμό με προοπτική να φτάσει το 0,7% το 2022.

Η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει πληθωρισμό -0,7% για φέτος και 0,4% για το 2022. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για φέτος αρνητικό πληθωρισμό στο -0,2%, με προοπτική να επανέλθει σε θετικό πρόσημο το 2022 (+0,6%). Το ΔΝΤ εκτιμά οριακή αύξηση του πληθωρισμού το 2021 κατά 0,2% και κατά 0,8% το 2022. Αμφότεροι, πάντως, συμφωνούν ότι γενικά οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό υπό το δεδομένο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον είναι παρακινδυνευμένες.

Οι διαφορές στον πληθωρισμό μπορούν να επηρεάσουν και τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, ο οποίος θα χαμηλώσει τον πήχη για την ανάπτυξη για το κρίσιμο 2021 -και αν συνεχιστεί και μετά το τέλος του χρόνου- και για το 2022.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 6/7/2021]