ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ 6% Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2022 – ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Άλμα με τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 αναμένεται να κάνει η ελληνική οικονομία. Το 6% που αναφέρουν οι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης μεταξύ των 27 και ελαφρώς κάτω από την Ισπανία, όπου οι εκτιμήσεις μιλούν για 6,3%.

Η εξήγηση βρίσκεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Του χρόνου, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι πρωταθλήτρια ΕΕ σε αμφότερες. Στις εαρινές της προβλέψεις η Κομισιόν προβλέπει ότι του χρόνου οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα ανέλθουν στο 15,1% του ΑΕΠ και οι εξαγωγές σε 7,9% του ΑΕΠ. Είναι μακράν οι υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των «27» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ και αρκετά πάνω από τις φετινές.

Αναφορικά με τις φετινές επί τα βελτίω προβλέψεις, η ΕΕ κάνει λόγο για ανάπτυξη 4,3%, προβλέψεις που έρχονται σε συνέχεια μιας σειράς θετικών εκτιμήσεων από αναλυτές, τράπεζες ελληνικά και ξένα think tanks, με τελευταίες τις αναθεωρημένες του ΙΟΒΕ (5%-5,5%). Είναι οι υψηλότερες μέχρι σήμερα εκτιμήσεις μετά από εκείνες του ΚΕΠΕ (4,7%), του ΟΣΣΑ (3,8%), της Τράπεζας της Ελλάδος (4,2%), του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (3,6% έως 4,8%) και του Προϋπολογισμού (3,6%).

Η αιτία για την αναθεώρηση των εκτιμήσεων προς τα πάνω αποδίδεται στα έγκαιρα δημοσιονομικά μέτρα, στην ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και στην τόνωση της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης, όπως ανέφερε και σήμερα ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταικούρας και κατά την παρουσίαση σε ξένους αναλυτές των μέχρι σήμερα επιδόσεων, αλλά και των στόχων της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με τη βαριά «βιομηχανία» του τουρισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί ότι οι επιδόσεις του κλάδου θα παραμείνουν κάτω των επιπέδων του 2020 τόσο φέτος όσο και του χρόνου, αναμένοντας ανάκτηση των προ-κορoνοϊού επιπέδων από το 2023. Εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου μιλούν για έσοδα ίσα με το 30%-35% εκείνων του 2019, έναντι των αρχικών προσδοκιών για 40%-45%.

Ειδική μνεία κάνει η έκθεση της Κομισιόν και όσον αφορά το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί οριακά κάτω του 16,3%, με τον πληθωρισμό παράλληλα να επιστρέφει σε θετικό έδαφος από το 2022 και μετέπειτα (-0,4% το 2021, +0,5% το 2022).

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 7/7/2021]