ΤΕΛΟΣ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΔΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Τέλος στην χρηματοδότηση για την κατασκευή οδικών αξόνων βάζει από εδώ και στο εξής η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αρμόδια κοινοτικά όργανα σταματούν πλέον την χρηματοδότηση των οδικών αξόνων στις χώρες κράτη μέλη της – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα – οι οποίοι αναπτύχθηκαν με υψηλούς ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη.  

Η νέα στρατηγική της ΕΕ στην χρηματοδότηση των έργων αφορά πλέον την κατασκευή σιδηροδρομικών έργων, στα οποία η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω τα τελευταία χρόνια, αλλά έχοντας στα σκαριά έργα ύψους 3,3 δισ που αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2021.

Η μείωση των εκπομπών αερίων (για τους οδικούς άξονες) από την μία και η ενίσχυση των εμπορευματικών μεταφορών από την άλλη αποτελεί ένας από τους λόγους αλλαγής της πολιτικής της ΕΕ.

Όπως άλλωστε υποστηρίζει η ΕΕ, με τη σύνδεση των κύριων οδών μεταφορών της Ένωσης με τις περιφερειακές περιοχές και εδάφη, ο σιδηροδρομικός τομέας συμβάλλει στην κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή, τόσο ως τοπική και περιφερειακή δημόσια υπηρεσία όσο και ως υπηρεσία μεγάλης δυνατότητας και μεγάλων αποστάσεων για επιβάτες και εμπορεύματα.

Ο ΒΟΑΚ το τελευταίο έργο στην Ευρώπη που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια

Το τελευταίο μεγάλο οδικό έργο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, που θα κατασκευαστεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ). 

Όπως ανακοινώθηκε τόσο από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όσο και από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή στην πρόσφατη παρουσίαση του έργου, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα ενώνει το νησί από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία. Συνολικού μήκους σχεδόν 300 χιλιομέτρων και εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια, αλλά και για το τελευταίο και πλέον δύσκολο μεγάλου μήκους αυτοκινητόδρομο, που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

Ένα έργο που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των κατοίκων της Κρήτης, θα μειώσει το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και θα συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. Αλλά κυρίως θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια.

Τα πρώτα εργοτάξια εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να στήνονται στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2026 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανατολικά του Ηρακλείου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το τμήμα Χερσόνησος- Νεάπολη και ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Οριστικοποιήθηκε επίσης η χάραξη και κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ η ΜΠΕ για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.

“Κλείδωσε” η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ ανατέθηκαν οι μελέτες για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά, που θα αποτελέσει προαίρεση στη σύμβαση παραχώρησης.

Το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, μήκους 15 χλμ, θα δημοπρατηθεί ως τις αρχές του 2022, ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ξεκινάνε σιδηροδρομικά έργα 3,3 δισ ευρώ

Η αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ για την χρηματόδότηση σιδηροδρομικών έργων, βρίσκει την χώρα μας με ένα από τα πιο προβληματικά συστήματα κατασκευής σιδηροδρόμου στην Ευρώπη.

Πλέον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εκπονήσει το το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Όπως τόνισε πρόσφατα και ο Υπουργός Κ. Καραμανλής “οι έξυπνες υποδομές σημαίνει σύνδεση των λιμανιών με το σιδηρόδρομο και υπογράμμισε ειδικότερα για τους σιδηρόδρομους ότι: “Αυτά είναι τα έργα της επόμενης 15ετίας, αυτά τα έργα πρέπει να προωθήσουμε, αυτά προωθεί η Ευρώπη. Για να γίνει η Ελλάδα το κέντρο logistics των Βαλκανίων πρέπει να συνδέσει λιμάνια και σιδηρόδρομο.

“Πρέπει και ο τεχνικός και ο πολιτικός κόσμος να καταλάβει ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε πια σε έξυπνες υποδομές, είτε αφορούν αντιπλημμυρικά έργα, είτε σιδηροδρομικά έργα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ελένης Μπότα, 7/6/2021]