Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ “ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ” ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

“Η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Αναγνώρισε, όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμούμε ότι τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ώστε, σε ορίζοντα 7ετίας, να δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%”.

Με αυτήν την αποστροφή, από την Αρχαία Αγορά, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης στην πορεία της χώρας στη μετά Covid εποχή.

Ανοίγοντας νέες προοπτικές για την οικονομία, σε αυτή τη γέφυρα προς την κανονικότητα, η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή και οι ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου, δηλαδή οι τέσσερις πυλώνες του κεντρικού σχεδίου, θα αποτελέσουν “κλειδί” για τη χώρα μας.

Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι, καθώς τα σχεδόν οκτώ δισεκατομμύρια που θα εκταμιευθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς, θα χρηματοδοτήσουν, κατά κύριο λόγο, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών.

Ανάμεσα στα άλλα, λοιπόν, προβλέπεται:

  • Η πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων.
  • Ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων.
  • Η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για περισσότερη και καλύτερη απασχόληση.
  • Τα μεγάλα οδικά έργα.
  • Οι επενδύσεις για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές.

“Οι επενδύσεις θα κάνουν την Ελλάδα ισχυρότερη, πολύ πιο ανθεκτική και έτοιμη για το μέλλον…Μιλάμε για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, της φορολογικής διοίκησης, της δικαιοσύνης…Θα αλλάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και είμαι πεπεισμένη ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μία Ελλάδα ισχυρότερη από πότε…”, σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Το σχέδιο, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνολικά 455 έργα για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ 105 έργα βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη.

Πρόκειται για κινήσεις που επιλύουν εκκρεμότητες από το παρελθόν (όπως η ψηφιοποίηση των εθνικών αρχείων) και έργα που, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, θα χτίσουν γέφυρες με το μέλλον (όπως, για παράδειγμα, το 5G στους εθνικούς μας αυτοκινητοδρόμους).

 “Σχετικά με τα δάση, πυλώνες του σχεδίου είναι το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και η Εμβληματική Επένδυση για την Πάρνηθα. Το πρώτο χρηματοδοτείται με 200 εκατομμύρια ευρώ, για να φυτευτούν 30 εκατομμύρια δέντρα και το δεύτερο με 24 εκατομμύρια ευρώ για  αντιπυρικά έργα στην Πάρνηθα”, επισημαίνουν στην κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης, το σχέδιο ύψους 1,3 δισ. ευρώ αποτελείται από την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τη στρατηγική για την αριστεία και την καινοτομία στα Πανεπιστήμια.

Παράλληλα, για τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις προβλέπεται η υποθαλάσσια διασύνδεση του δυτικού και νότιου τμήματος των Κυκλάδων με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας και με το ήδη λειτουργικό δίκτυο των βόρειων Κυκλάδων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 195 εκατομμύρια ευρώ θα διοχετευθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

“Για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, μέσω του επανασχεδιασμού και της συνολικής μεταρρύθμισης των ενεργητικών πολιτικών που θα ακολουθήσει η χώρα μας.

Όσον αφορά στο τουριστικό προϊόν, το σχέδιο αποβλέπει στην αναβάθμιση των υποδομών και στην καλύτερη προβολή της χώρας, με τις δράσεις να κατατείνουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου σε προοπτική ολόκληρου του έτους, στην ανάδειξη νέων προορισμών και στην επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 18/6/2021]