ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ…

Το Σάββατο ήταν η «Ημέρα του Περιβάλλοντος», και όπως κάθε χρόνο στις 5 του Ιούνη, οι απανταχού περιβαλλοντολογούντες θυμήθηκαν το Περιβάλλον… Αν προσέξετε, οι περισσότεροι μόνο τότε το θυμούνται… Τις υπόλοιπες 364 ημέρες δεν υπάρχει, όπως συνίθιζε να λέει εκνευρισμένος και ο αείμνηστος «αιρετικός» καθηγητής οικολογίας Νίκος Μάργαρης, όταν κάθε 5 του Ιούνη του τηλεφωνούσαν από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας για «να κάνει μια δήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος»!

Α, ναι έγινε και συγκέντρωση στο Σύνταγμα! Και η Support Earth, καλούσε τους πολίτες στην συγκέντρωση. Για όσους δεν ξέρουν τι είναι το Support Earth, μπορούν να πληροφορηθούν τα πάντα από τον ιστότοπό τους. Για να μην ψάχνετε, να σας μεταφέρω τι αναφέρει στο μενού «Ποιοι είμαστε»:

Το #SupportEarth γεννήθηκε από την ανάγκη μελών του #SupportArtWorkers, επιστημόνων, ακτιβιστ(ρι)ών, πολιτών, περιβαλλοντικών ομάδων και κινημάτων να αντισταθούν συσπειρωμένα στη συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος. Όσο οι αποφάσεις παίρνονται χωρίς εμάς, εμείς θα αντιστεκόμαστε στο πεδίο με τις φωνές και τα σώματά μας. [Σ.Σ. Δεν θα σχολιάσω το παραμικρό…]

Στην ανακοίνωσή της για τη συγκέντρωση, η Support Earth, λοιπόν, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Στηρίζουμε τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών από τις Support Earth Σκουριές Χαλκιδικής ως την Κρήτη και από την Ικαρία έως την Κέρκυρα και καλούμε σε δημόσια ανοιχτή συγκέντρωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινημάτων. Διεκδικούμε έναν κόσμο που διατηρεί ζωντανά τα οικοσυστήματα και σέβεται όλα τα έμβια όντα που κατοικούν σε αυτά, διεκδικούμε έναν κόσμο που να μας χωρά όλες και όλους».

Ώπα σύντροφοι… Μπάστα… Ποιος είναι «ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας» στις Σκουριές Χαλκιδικής; Μήπως εννοείτε τον αγώνα συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων να ανακτήσουν αυτοδιοικητικά αξιώματα που έχασαν, ή μήπως τον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ να μην χάσει την μία έδρα που παίρνει στην Χαλκιδική εκμεταλλευόμενος την σπέκουλα εναντίον της μεταλλευτικής; Γιατί «αγωνιζόμενη τοπική κοινωνία» δεν υπάρχει… Μόνο κάτι γραφικοί τύποι που φοράνε τα μπλουζάκια SOS HALKIDIKI και κάνουν εκδρομές στο δάσος… Η τοπική κοινωνία των Μαντεμοχωρίων είναι μεταλλωρύχοι, οικογένειες μεταλλωρύχων και άνθρωποι που βιοπορίζονται από την μεταλλευτική και τα περί αυτής επαγγέλματα. Και κανείς από αυτούς δεν κάνει κανέναν «αγώνα»… Όλοι θέλουμε να καλυτερεύσουν τα πράγματα και να μπει σε φουλ τροχιά η επένδυση, αλλά «αγώνας» από αυτούς που εννοούν οι σύντροφοι του Support Earth, δεν υπάρχει… Και για να είμαστε και ιστορικά ορθοί, ποτέ δεν υπήρξε. Απλά επί ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν οι λίγοι να κάνουν πολύ φασαρία, εις βάρος της σιωπηλής (συντριπτικής) πλειοψηφίας.

Και για να καταλάβετε την σοβαρότητα τέτοιων συγκεντρώσεων όπως αυτή του Σαββάτου στο Σύνταγμα, όπου βεβαίως οι μεγάλοι έλαμψαν δια της απουσίας τους – και πολύ καλά έκαναν, διότι αλλιώς θα εξισώνονταν με τους γραφικούς–, η «πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή», ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει πως για την πανδημία φταίει η… καταστροφή του περιβάλλοντος!!! Αν δεν πιστεύετε, ιδού και η ανακοίνωση από το in.gr, κατά λέξη:

«Διαμορφώνεται στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ένα νέο κίνημα με μαζική συμμετοχή και αντισυστημικό προσανατολισμό, όπως δηλώνει και το σύνθημα «αλλάξτε το σύστημα – όχι το κλίμα». Η πανδημία Covid-19, που έχει ήδη κοστίσει πάνω από 3,7 εκατ. νεκρούς, έφερε με το πιο δραματικό τρόπο στην επιφάνεια την άμεση σύνδεση της εμφάνισης και εξάπλωσης θανατερών ιογενών πανδημιών με τη καταστροφή του περιβάλλοντος […]»

Καταλάβατε, έτσι; Να μην συνεχίσω…

Και ένα στιγμιότυπο από την εκδήλωση, με ένα πανό, 100% σχετικό με το περιβάλλον…