Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Απόλυτα προετοιμασμένη και διπλωματικά “θωρακισμένη” οδεύει η Αθήνα προς τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στις 14 Ιουνίου και στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα τετ α τετ, που έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έλευση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην ελληνική πρωτεύουσα, ενάμιση χρόνο μετά το τελευταίο… ραντεβού των δύο ηγετών και μετά από μία περίοδο κρίσεων και προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκπέμψει ήδη τα μηνύματά του στον πρόεδρο Ερντογάν, επισημαίνοντας διαρκώς ότι τα συνετά βήματα της Άγκυρας είναι αυτά που θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά της βήματα. “Εμείς εξακολουθούμε να εμμένουμε στη θέση μας, η οποία είναι κρυστάλλινη. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Για να το πω διαφορετικά, μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα. Αυτό είναι και το κλίμα πού θα οδηγήσει σε έναν διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας”, είχε διαμηνύσει ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στην Αθήνα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Η Αθήνα, υπέρμαχος πάντα του διαλόγου και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, έχοντας ισχυροποιήσει τις διεθνείς συμμαχίες της, είναι έτοιμη να συζητήσει για τη μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία. Και αυτή δεν είναι άλλη από τις θαλάσσιες ζώνες. Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί από την Τουρκία συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση πράξεων και λόγων. Και προτάσσει διαρκώς το βασικό κριτήριο που είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Αλλά και τη διττή προσέγγιση, που περιλαμβάνει μία θετική ευρωπαϊκή ατζέντα, υπό την αίρεση, πάντα, της συμπεριφοράς που θα επιδείξει η Άγκυρα. Και αυτή, ακριβώς, τη συνέχεια και τη συνέπεια στην αποκλιμάκωση καλείται να επιδείξει η γειτονική χώρα, καθώς υφίσταται η αντίληψη ότι οι κινήσεις Ερντογάν μπορεί να είναι επένδυση σε μία επιχείρηση γοητείας, με στόχο να ξεπεραστούν δύο βασικοί σκόπελοι. Η σύνοδος του ΝΑΤΟ και η επικείμενη Σύνοδος των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η συνολική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Η Αθήνα οδεύει προς τη συνάντηση των δύο ηγετών και με ένα ακόμα εφόδιο. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη διαβεβαίωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Ερντογάν το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει ως βαθύτατα προβληματικές. “Μπορώ να πω με σιγουριά ότι όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν θα δει τον Ερντογάν, αυτά τα θέματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας. Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα με τους S400. Αλλά πέρα από αυτό, οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής των EU-Med7, που θα διεξαχθεί στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο. Η υπουργική σύνοδος θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν η διαχείριση της πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 10/6/2021]