ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

“Βελούδινη” αποδείχθηκε, τελικά, η επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στην Αθήνα. Μετά τις…εν πολλοίς αναμενόμενες κορώνες περί “τουρκικής” μειονότητας, στο πλαίσιο της ιδιωτικής παρουσίας του στη Θράκη, κορώνες που εκτοξεύθηκαν περισσότερο προς εσωτερική κατανάλωση, οι συναντήσεις στην ελληνική πρωτεύουσα φαίνεται πως…καθάρισαν τον ιονισμένο από τις ρητορικές εντάσεις αέρα του περασμένου Απριλίου, ανοίγοντας, παράλληλα  το δρόμο για το τετ α τετ κορυφής Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Το ραντεβού των δύο ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, θα είναι το πρώτο μετά το Δεκέμβριο του 2019, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος είχαν συναντηθεί στο Λονδίνο. Και το γεγονός ότι “κλείδωσε” η συγκεκριμένη συνάντηση ενδεχομένως να αποτυπώνει ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, τη στιγμή που στην…εξίσωση υπεισέρχεται και ο παράγοντας ενός θέρους ήρεμων νερών, μετά το…καυτό καλοκαίρι του 2020 και το μπαράζ προκλήσεων της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τα “αγκάθια”, έτσι κι αλλιώς, εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ανέφερε χαρακτηριστικά και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. “Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και, σε ορισμένα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε…Σκοπός της συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος”, σημείωσε ο κ. Δένδιας. Στον ορίζοντα φαίνεται ότι υπάρχει η θέληση για μία περίοδο νηνεμίας. Πάντα, βέβαια, υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες. Σε περίπτωση πιέσεων στο εσωτερικό της γείτονος, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει κατά πόσο η Άγκυρα θα θελήσει να κάνει μία νέα εξαγωγή της κρίσης της.

Το…μπαλάκι, πάντως, μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου, περνάει σε δύο εβδομάδες από τώρα στο ανώτατο επίπεδο. Η προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής των Βρυξελλών, η προσδοκία είναι να καλλιεργηθεί μία συνεννόηση, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες ακραίες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δηλώνει πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, ήδη έχει ορίσει το πλαίσιο των συζητήσεων, κρατώντας στην πρώτη γραμμή τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Θέσεις που στηρίζονται στις έννοιες του διεθνούς δικαίου, το δικαίου της θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας.

Για την Αθήνα, το ένα και μοναδικό ζήτημα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. “Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκτυο μπορούμε να λύσουμε άλλες διαφορές όπως, παραδείγματος χάρη, η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία ή ακόμα πιο δύσκολα με την Αίγυπτο. Η προσφυγή με συνεννόηση με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να οριοθετήσουμε από κοινού την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά της διεθνούς νομιμότητας, είναι μία δύναμη ειρήνης και σταθερότητας”, έχει διαμηνύσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Σύμφωνα με κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, το κλίμα στις συνομιλίες Μητσοτάκη-Τσαβούσογλου και Δένδια-Τσαβούσογλου ήταν καλό. Στο τραπέζι των συνομιλιών, η ελληνική πλευρά τοποθέτησε, μεταξύ άλλων, την απαράδεκτη εμμονή της Άγκυρας στο casus belli. Τις παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Την επιθετική ρητορική της γείτονος, για θέματα, όπως η μουσουλμανική μειονότητα.

Στην τουρκική αποστολή τέθηκαν εμφατικά τα ζητήματα του παράνομου μνημονίου Ερντογάν-Σάραζ, η εμπλοκή της γείτονος στη Λιβύη και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. “Η ελληνική θέση είναι κρυστάλλινη: η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η τουρκική εμμονή στο “casus belli”, αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, είναι απαράδεκτη. Όπως επίσης και ο μη σεβασμός, εκ μέρους της Τουρκίας, της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης, το “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” είναι παράνομο και ανυπόστατο, ενώ είναι γεγονός απαράδεκτο η παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, καθώς και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Απαράδεκτη είναι και η συνέχιση της επιθετικής ρητορικής, ενώ η επίκληση ζητημάτων που άπτονται της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του κ. Δένδια στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυσή του είναι η Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, η Αθήνα εξέφρασε και την ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακκουγιού, σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.

Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής. Παράλληλα, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, καθώς και η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid-19.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 1/6/2021]