ΆΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΑ, ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ένα άρωμα που θα περικλείει μέσα του τις καλύτερες ευωδιές της αριστοτελικής γης, αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, όπου έζησε ο πολυμερής αρχαίος φιλόσοφος ετοιμάζεται να βγει στην παραγωγή, το προσεχές φθινόπωρο, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη.

Το άρωμα, το οποίο εντάσσεται στο πολυθεματικό τουριστικό σχέδιο που αναπτύσσεται στην Ανατολική Χαλκιδική και απευθύνεται στις Ινδίες και σε άλλες τουριστικές αγορές της Άπω Ανατολής, έχει αναλάβει να δημιουργήσει η αρωματοποιός Ζωή Στράντζαλη, η οποία έχει καταγωγή από την περιοχή και συγκεκριμένα το Στρατώνι Χαλκιδικς. Όπως λέει η ίδια, οραματίζεται να κλείσει μέσα στο άρωμα την πλούσια, αλλά και σπάνια χλωρίδα της περιοχής και. κυρίως την αρχαιοελληνική σκέψη, την ολιστική αντίληψη και το πρόταγμα του φιλοσόφου.

«Με συναρπάζει το γεγονός ότι ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος από τους φιλοσόφους που αναφέρθηκε σε ζητήματα που αργότερα αποτέλεσαν επιστήμη, είτε ήταν αστρολογία, φυσική, ιατρική κ.λπ. Το άρωμα θέλω να εμπνέει όλους και όσοι το μυρίζουν να νιώθουν αυτό που πρεσβεύει το ελληνικό πνεύμα εν γένει», επισημαίνει η κα Στράντζαλη.

«Η δημιουργία ενός αρώματος είναι μια μορφή τέχνης»

Η αρωματοποιός έχει επισκεφθεί τον χώρο και έχει καταγράψει όλα τα φυτά που έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει, όπως το ρετσίνι από το λάβδανο που είναι το πιο αρωματικό και θεραπευτικό μέρος του φυτού, και ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δοκιμές.

Όπως λέει, δεν ξέρει τι άρωμα θα προκύψει. καθώς πιστεύει ότι η δημιουργία ενός αρώματος είναι μια μορφή τέχνης. «Είναι όπως ένας πί νακας ζωγραφικής. Έχεις μια ιδέα τι θέλεις να ζωγραφίσεις, αλλά μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι ακριβώς αυτό που φαντάστηκες. Τελικά, έχει μια πνευματική υπόσταση και υπονοεί την αιθέρια ουσία που εκκρίνει ο καθένας με την ενέργειά του», καταλήγει η αρωματοποιός.

[ΠΗΓΗ: ΥΠΑΙΘΡΟΣ, 4/6/2021]