ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, ΙΟΥΛΙΟ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Την έγκριση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης που θα είναι ολοκληρωμένα μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου και την πιθανότητα εκταμίευσης της προκαταβολής ακόμη και μέσα στον Ιούλιο προανήγγειλε ο Ιταλός Επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά Θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι.

Μιλώντας σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγκρίνει το σχέδιο για τους ίδιους πόρους της ΕΕ 19 κράτη και μέχρι αύριο οι εγκρίσεις μπορεί να φτάσουν τις 20. Αν λοιπόν οι επτά χώρες που απομένουν εγκρίνουν και αυτές την “εξουσιοδότηση” που θα πρέπει να δώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί από τις αγορές μέχρι το τέλος του μήνα, τότε η ΕΕ μπορεί να αντλήσει κεφάλαια μέσα στο Ιούνιο. Με αυτόν τον σχεδιασμό είναι δυνατό να γίνει εκταμίευση της προκαταβολής του 13% μέσα στον Ιούλιο. 

Αυτά είναι καλά νέα για την Ευρώπη είπε ο κ. Τζεντιλόνι, προσθέτοντας ότι “Μετά από μεγάλη προετοιμασία είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε την έγκριση από το Συμβούλιο στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου ώστε να έχουμε τις προκαταβολές εντός Ιουλίου”.

Τόνισε, πάντως, ότι αν οι χώρες που έχουν ήδη καθυστερήσει να στείλουν τα τελικά τους σχέδια, το κάνουν τον Ιούνιο, τότε το πρόγραμμα του δανεισμού και της εκταμίευσης της προκαταβολής θα προσαρμοστεί ανάλογα.

Όπως είπε ο Ιταλός Επίτροπος, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 14 ολοκληρωμένα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένονται και τα υπόλοιπα μέχρι και το τέλος του μήνα, με δυο ή τρεις εξαιρέσεις. Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι ήταν η δεύτερη μετά την προεδρεύουσα Πορτογαλία η οποία κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο είναι συμβατό με τους τέσσερις άξονες που ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Τόνισε ότι είναι πολύ θετικό πως το ελληνικό Σχέδιο κάνει χρήση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ, δηλαδή και τις επιχορηγήσεις ύψους 18,5 δισ. ευρώ αλλά και τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι το ίδιο το σχέδιο περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις τόσο σε ό,τι αφορά τα έργα όσο και τις μεταρρυθμίσεις.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 10/5/2021]