ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ J&J ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας Johnson & Johnson είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχει παραδώσει στην Ελλάδα συνολικά 1,3 εκατ. δόσεις. Τον Απρίλιο, οπότε θα ξεκινούσαν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας (πριν την καθυστέρηση για τη διερεύνηση περιστατικών θρόμβωσης), είχαν παραδοθεί 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από την εταιρεία Johnson & Johnson αυτό το μήνα αναμέναμε 220.000 δόσεις. 

Τελικά όμως θα παραδώσει 152.000 εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις  για τις 2 Ιουνίου αντί το τέλος Μαΐου. Παράλληλα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.

Το πότε θα γίνει αυτό δε είναι γνωστό. Και αυτό καθώς η Johnson & Johnson μείωσε στο μισό την ποσότητα των εμβολίων για την Covid-19 που επρόκειτο να παραδώσει αυτήν την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετώπιζε ο αμερικανικός κολοσσός αφότου άρχισε να στέλνει το σκεύασμά της στην Ευρώπη, τον Απρίλιο.

Με βάση το συμβόλαιό της με την ΕΕ, η J&J έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής έχει παραδώσει λιγότερα από 5 εκατομμύρια, δηλαδή κάτω από το 10% του αρχικού στόχου.

Τι θα γίνει με νησιά και άνοιγμα ραντεβού

Οι καθυστερήσεις σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδέχεται να αλλάξουν το σχεδιασμό στην εμβολιαστική διαδικασία, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό στα νησιά, που θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο. 

Υπενθυμίζεται πως έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα 19 νησιά με πληθυσμό άνω των δέκα χιλιάδων κατοίκων. Επιπλέον, την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν τα ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τους 40 – 44 ετών, που σήμερα εμβολιάζονται μόνο με AstraZeneca, ενώ στη συνέχεια θα ανοίξουν τα ραντεβού και για τις άλλες ηλικιακές ομάδες, από τα 30 έως τα 39, σε δύο δόσεις, ανά πενταετία.

Για τα νησιά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβόλια εάν τελικά συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την J&J.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 19/5/2021]