KOUZINA: ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η γαστρονομική διοργάνωση που έγινε αγαπημένη συνήθεια στην περιοχή επιστρέφει από αύριο και για ένα μήνα μετά από έναν χρόνο απουσίας.

Ήταν δέκα χρόνια πριν όταν η γαστρονομική πρωτοβουλία του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού «Kouzina» έκανε δειλά τα πρώτα της βήματα ως ένα φεστιβάλ γεύσεων που θα αναδείκνυε τα μοναδικά προϊόντα της ανατολικής Χαλκιδικής. Κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί πως οι μόλις 30 εθελοντές που είχαν ασχοληθεί με την πρώτη εκείνη διοργάνωση –η οποία βασίστηκε σε μια αυθόρμητη ιδέα της σεφ Ντίνας Νικολάου- θα ξεπερνούσαν μετά από μια δεκαετία τους 1000, πως μια ολόκληρη περιοχή θα κινούνταν επί ένα μήνα, από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, στους ρυθμούς του Kouzina και πως πάνω από 100 δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη θα έφταναν κάθε χρόνο για να προβάλουν την ανατολική Χαλκιδική. Φέτος το Kouzina, που ξεκινά αύριο και έχει μπει υπό την οργανωτική και χρηματοδοτική ομπρέλα του δήμου Αριστοτέλη και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, με τη διαχρονική υποστήριξη του ΕΟΤ, γιορτάζει τα 10 χρόνια του και επανέρχεται δριμύτερο μετά από έναν χρόνο απουσίας εξαιτίας της πανδημίας. Σε αυτή τη διοργάνωση μάλιστα σημαντικό ρόλο παίζει ο πολιτισμός, που συνδυάζεται αρμονικά με τη γαστρονομία, ενώ μεγάλη θα είναι και η αυτοδιοικητική παρουσία από διάφορες περιοχές εντός και εκτός συνόρων.

160 επιχειρήσεις, 25 φορείς, 70 δημοσιογράφοι

Το όραμα μιας χούφτας ανθρώπων την πρώτη χρονιά έφτασε να γίνει αγαπημένη συνήθεια, που ενεργοποιεί κάθε φορά μια ολόκληρη τοπική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο πως φέτος συμμετέχουν στο Kouzina 160 επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης, αλλά και τοπικοί παραγωγοί, 25 φορείς έχουν ενεργό ρόλο στη διοργάνωση, ενώ αναμένονται πάνω από 70 δημοσιογράφοι από τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Κροατία και την Ελλάδα.΄

Το Kouzina θα εστιάσει στην τοπική παράδοση, που θέλει τους ανθρώπους της ανατολικής Χαλκιδικής να τιμούν τη γη τους σε κάθε ευκαιρία, ευχαριστώντας την για τα δώρα που τους προσφέρει και θα τη συνδυάσει με τις μαγειρικές δημιουργίες. Φέτος δε θα έχει επετειακό χαρακτήρα παντρεύοντας εκδηλώσεις των Αριστοτελείων –τη γιορτή των λουβιδίων στο Νεοχώρι παρουσία των χάλκινων της Γουμένισσας στις 11 Ιουνίου και την παρουσία των χάλκινων της Φλώρινας στην τελετή λήξης στις 13 Ιουνίου- με λαογραφικές και γαστρονομικές δράσεις.

Γιορτές της φύσης, της θάλασσας, της γης, των προϊόντων, διαγωνισμοί και μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής, γεύσεις που αναδεικνύουν τα βιολογικά είδη της περιοχής και την πλούσια παραγωγή, γεύσεις προσφυγικές, αρχαιοελληνικές, παραδοσιακές, μοναστηριακές, μεσογειακές, αλλά και gourmet πιάτα -δημιουργίες τοπικών και διάσημων σεφ- όλα αυτά θα μπορεί κανείς να τα απολαύσει στη σκιά του ιερού Άθωνα, στον μυχό του Αθωνικού Κόλπου, στο αμμουδερό νησί της Αμμουλιανής, στους πρόποδες του Αριστοτελικού Όρους, στον Στρυμονικό κόλπο, στον Ακάνθιο Κόλπο και στις παρυφές του Χολομώντα.

«Στο πλαίσιο του Kouzina δικτυωνόμαστε και με άλλους δήμους, τρέχουμε ένα πρόγραμμα εξωστρέφειας, ώστε να προωθήσουμε τουριστικά την περιοχή μας με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» λέει στη Voria ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

Το Kouzina θα αναπτυχθεί σε πέντε θεματικές εβδομάδες, την αρχαιοελληνική, τη θαλασσινή, τη μοναστηριακή, την εβδομάδα των αλησμόνητων πατρίδων και τη μεσογειακή, όπου τιμώμενος προορισμός θα είναι η Κροατία. Μάλιστα, στην ανατολική Χαλκιδική θα βρεθούν εκπρόσωποι του αντίστοιχου γαστρονομικού, τουριστικού οργανισμού της Κροατίας, του Taste the Mediterranean. Τιμώμενος ελληνικός προορισμός της φετινής διοργάνωσης θα είναι η Αμφίπολη, ενώ τιμώμενο τοπικό προϊόν τα Μύδια Ολυμπιάδας. Μάλιστα, στις 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ένα cooking class στα μυδοτροφεία της περιοχής, ενώ στις 20 Μαΐου στους λόφους της αρχαίας Ακάνθου στην Ιερισσό θα φτιαχτεί ένα burger με μύδια, που θα λέγεται murger, από το mussels (μύδια) και το burger. Πολλές ακόμα όμως είναι οι εκδηλώσεις που αναμένεται να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον και να προβάλλουν την ανατολική Χαλκιδική.

[ΠΗΓΗ: https://blog.moudaniwn.gr/, από voria.gr, 13/5/2021]