ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μετά την διευκρινιστική ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός, την περασμένη Δευτέρα 29 Μαρτίου, σχετικά με την απεργία των σωματείων, άμεση ήταν η απάντηση των εργαζομένων με μια επιστολή προς την εταιρεία, την οποία υπογράφουν όλα τα σωματεία.

Να θυμηθούμε πως η εταιρεία, σε απάντηση των όσων συζητούνται την τελευταία περίοδο με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων και τα θέματα που έχουν προκύψει με υπαλλήλους της Edilmac, της εταιρείας- εργολάβο της Ελληνικός Χρυσός, υποστήριξε στην ανακοίνωσή της, τα εξής:

Η Διοίκηση της εταιρείας έχει απευθύνει αλλεπάλληλες προσκλήσεις στους εκπροσώπους των Σωματείων της για τη διεξαγωγή συνάντησης με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων που θα επιτρέψει τη συγκροτημένη και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα ζητήματα που έχουν εγείρει οι διοικήσεις των σωματείων..

Οι προσλήψεις εργαζομένων εμπίπτουν αμιγώς στην αρμοδιότητα της Διοίκησης της εταιρείας και έρχεται ως αποτέλεσμα διαπιστωμένων αναγκών που δε μπορούν να καλυφθούν επαρκώς και αποτελεσματικά με την υπάρχουσα δομή. 

Επιπλέον, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι η αύξηση τόσο του επιπέδου της παραγωγής, όσο και της παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο και διέπεται από το αυτονόητο δικαίωμα κάθε εργοδότη να εφαρμόζει αποφάσεις που βελτιώνουν τη λειτουργική απόδοση και την οικονομική ευρωστία του οργανισμού, καθώς μόνο έτσι διασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα και άρα το μέλλον της ίδιας της εταιρείας και των εργαζομένων της.

Επίσης τονίζεται πως η διασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος αποτελεί διαχρονικά την κύρια προτεραιότητα για την εταιρεία. Επίσης πως η κουλτούρα των ανθρώπων της εταιρείας χαρακτηρίζεται απαρέγκλιτα από τις εταιρικές αξίες, δηλαδή ακεραιότητα, σθένος, συνεργασία, ευελιξία, θέληση και πως οι συμπεριφορές και το ήθος των στελεχών οφείλουν να αντανακλούν τις αξίες αυτές, ανεξαρτήτως βαθμίδας ή αντικειμένου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφορά την επιλογή των στελεχών της εταιρείας και τον τρόπο άσκησης διοίκησης εκ μέρους τους, αφού αυτό αποτελεί αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα της Διοίκησης.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Ελληνικός Χρυσός επιθυμεί να διαχωρίσει τη θέση της σε σχέση με τις κινητοποιήσεις του Συνδικάτου, μέλη του οποίου είναι εργαζόμενοι της Edilmac, και να διευκρινίσει ότι ουδεμία δικαιοδοσία έχει στις αποφάσεις της εργολήπτριας εταιρείας σε σχέση με την αξιολόγηση και διαχείριση των ανθρώπων της. 

Η απάντηση των εργαζομένων στην ανακοίνωση της εταιρείας ήρθε τρεις μέρες αργότερα, με τη μορφή επιστολής προς την Ελληνικός Χρυσός, με την υπογραφή όλων των σωματείων. Σε αυτή την επιστολή απαντάται ανά σημείο η ανακοίνωση της εταιρείας, ενώ τονίζονται συγκεκριμένες θέσεις των εργαζομένων.

Στα κύρια σημεία της επιστολής μπορούν να συμπεριληφθούν τα κάτωθι:

Οι εργαζόμενοι θεωρούν, εν πρώτοις, επιτυχή εξέλιξη την υπογραφή και ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, της νέας Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Εταιρείας και στήριξαν έμπρακτα το όλο εγχείρημα παρά κάποιες ενστάσεις σε επίπεδο σωματείων.

Επίσης, υποστηρίζουν πως η εταιρεία σε τοπικό επίπεδο εμφανίζεται σχεδόν “ακέφαλη” και οι αποφάσεις λαμβάνονται είτε στην Αθήνα, είτε στην έδρα της μητρικής εταιρείας. Μάλιστα, λόγω της πανδημίας, αλλά κυρίως λόγω της εκκρεμότητας της νέας σύμβασης, η επικοινωνία Διοίκησης και Σωματείων, κατέστη περισσότερο δυσχερής, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση και την διόγκωση αρκετών χρόνιων προβλημάτων, αλλά και τη δημιουργία νέων. Αυτό δυσχεραίνει την εξεύρεση λύσεων, ώστε να αποφευχθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ακόμη, γίνονται κάποια παράπονα για την συμπεριφορά του Δ/ντή του μεταλλείου Ολυμπιάδας, της απάλειψης από τη νέα Σύμβαση του κανόνα της αναλογίας 9/10 των προσλήψεων από τον Δήμο Αριστοτέλη, αλλά και για την πρακτική της χρήσης εργολαβικών εταιρειών για τη λειτουργία των εργοταξίων.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι αναφέρονται σε θέματα ασφάλειας στην εργασία, φέρνοντας στην επιφάνεια μια σειρά θεμάτων που άπτονται του ζητήματος.

Η επιστολή τελειώνει με την προτροπή να δρομολογήσει η εταιρεία συχνότερες συναντήσεις με τα Σωματεία, ώστε να διευρυνθεί ο γόνιμος διάλογος που επιδιώκουν αμφότερες οι πλευρές. Μάλιστα οι εργαζόμενοι περιμένουν άμεση απάντηση της εταιρείας για ορισμό ημερομηνίας συνάντησης.