ΓΡΙΦΟΣ ΤΟ «ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ»: ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ – ΤΑ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Γρίφος παραμένει το τι θα γίνει το Πάσχα, αν δηλαδή θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ώστε να μπορέσουν να γιορτάσουν οι Έλληνες τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναφέρει προς πάσα κατεύθυνση πως είναι αρκετά νωρίς για να γνωρίζουμε από τώρα τι θα γίνει με το Πάσχα, ενώ ΔΕΝ αναμένεται να αποφασιστεί κάτι από τώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν την τελευταία στιγμή, δηλαδή περίπου μία εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι ειδικοί το φαινόμενο είναι δυναμικό και είναι αδύνατον να γίνουν μακροχρόνιες προβλέψεις.

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από την συνεδρίαση της Επιτροπής το βράδυ της Παρασκευής, η οποία κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι ειδικοί εξέτασαν διεξοδικά τα μοντέλα και τα δεδομένα για τη Κοζάνη, την Αχαΐα και την Θεσσαλονίκη και κατέληξαν στο γεγονός πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται ραγδαία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. 

Τα σενάρια για το Πάσχα

Σε κάθε περίπτωση μπορεί να είναι νωρίς για να μιλήσουμε με βεβαιότητα για το Πάσχα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν… καλά και κακά σενάρια για το πώς θα το πώς θα το γιορτάσουμε.

Το καλό σενάριο θα ήταν να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, ώστε οι πολίτες να καταφέρουν για πρώτη φορά από το καλοκαίρι να επισκεφτούν το χωριό τους.

Το κακό σενάριο θα ήταν να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις ούτε το Πάσχα, ενώ σε περίπτωση που δεν ανοίξει ούτε η εστίαση, τότε δεν θα διαφέρει πολύ ο εορτασμός  από την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι ειδικοί αλλά και οι υπουργοί που έχουν αναφερθεί στο Πάσχα, τονίζοντας πως σίγουρα θα είναι καλύτερο από το περσινό Πάσχα.

Πάσχα στο χωριό μόνο με αρνητικό τεστ κοροναϊού, λέει καθηγητής

Για Πάσχα εκτός κλεινόν άστυ με αρνητικό τεστ, όπως και για μετακινήσεις με πλοία με self test έκανε λόγο ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής.

Επίσης αποκάλυψε πως για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή θέλει να θέσει το self test πριν το ταξίδι με το πλοίο.

Εξαδάκτυλος : Οι προβλέψεις μας για το Πάσχα αναθεωρούνται προς το χειρότερο

Την ίδια ώρα, μία ημέρα πριν ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα, το ερώτημα για το αν θα επιτραπεί η… μεγάλη έξοδος το Πάσχα για τα χωριά επανέρχεται.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο  πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε – μεταξύ άλλων – πως «οι προβλέψεις για το Πάσχα αναθεωρούνται προς το χειρότερο και προς μεγάλη μας λύπη»

Σχετικά με την απόφαση για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τόνισε ότι «από τους 32 οι 31 είπαμε την Τετάρτη ότι το λιανεμπόριο είναι η λιγότερο επικίνδυνη λειτουργία και θα μπορούσε να ξεκινήσει υπό τρεις όρους, rapid test μία φορά την εβδομάδα για όσους εργάζονται, να μη δούμε κοσμοσυρροές στους εμπορικούς δρόμους και να μη δούμε συνωστισμούς μέσα στα καταστήματα», σημείωσε ωστόσο ότι η επιτροπή δεν αποφάσισε την ημερομηνία ανοίγματος των καταστημάτων και ότι αυτό ήταν μια απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση.

Κικίλιας: Φέτος και το Πάσχα και το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα από πέρυσι

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, μίλησε στο Open για έναν δύσκολο και πιεστικό Απρίλιο, αλλά για έναν καλύτερο Πάσχα, συγκριτικά με πέρσι.

«Βλέπω ότι ο Απρίλιος, με βάση την πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, είναι ένας μήνας δύσκολος και πιεστικός.

Έχουμε κάνει πλέον 1.700.000 εμβολιασμούς και θα κάνουμε 1.500.000 τον Απρίλιο. Έχουμε φτάσει τόσο κοντά.

Το φετινό καλοκαίρι σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό. Οι Έλληνες θα είναι εμβολιασμένοι.

Μέχρι το Πάχα θα έχουν εμβολιαστεί οι ηλικίες άνω των 60 ετών

Μέχρι τις 2 Μαΐου, που είναι το Πάσχα των Ορθοδόξων, το Πάσχα της Πίστης μας, θα έχουν εμβολιαστεί οι ηλικίες άνω των 60 και οι συνάνθρωποί μας που είναι ευπαθείς, που έχουν σοβαρά νοσήματα. Οι 50ρηδες και οι 40ρηδες θα εμβολιαστούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Και το φετινό Πάσχα θα είναι θα είναι καλύτερο από το περσινό. Όλα θα είναι καλύτερα από πέρσι, αλλά με προσοχή, με εγκράτεια και φροντίζοντας ο ένας τον άλλον», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Μετά το Πάσχα το άνοιγμα σε εστιατόρια και καφετέριες

Σε κάθε περίπτωση, αφενός η πορεία του κοροναϊού στη χώρα και αφετέρου η εξέλιξη των εμβολιασμών θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος.

Υπενθυμίζεται βέβαια πως από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα του κοροναϊού.

«Στόχος είναι όταν ανοίξει η εστίαση – και εκτίμηση μου είναι ότι θα ανοίξει μετά το Πάσχα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα- να έχουν προφτάσει οι επιχειρήσεις να αγοράσουν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα σενάρια για χαλάρωση του lockdown στην εστίαση

Στο τραπέζι είχαν τεθεί δύο κυρίως σενάρια στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης του lockdown.

Το πρώτο αφορούσε σε άνοιγμα της εστίασης στις 26 Απριλίου ωστόσο δεν είναι το πιθανότερο. Και το δεύτερο, που επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, για άνοιγμα μετά το Πάσχα.

Ωστόσο ακόμη και αν δεν ανοίξει η εστίαση δεν είναι δεδομένο πως θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως ακόμη είναι νωρίς για να επεξεργαστούν τα σενάρια που είναι στο τραπέζι, καθώς απέχουμε σχεδόν ένα μήνα από τις γιορτές.

[ΠΗΓΗ δημοσίευσης: https://www.in.gr/, 4/4/2021]