ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: «ΌΧΙ» ΣΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, η κορύφωση του κύματος αναμένεται την επόμενη βδομάδα με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της πίεσης του ΕΣΥ.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής και ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος για την πορεία της πανδημίας και την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, το ΕΣΥ είναι πολύ επιβαρυμένο και δεν έχει γίνει καμία σύσταση για χαλάρωση των μέτρων.

«Επειδή βρισκόμαστε μεγάλο διάστημα σε lockdown, έχει δοθεί ένα μικρό παράθυρο ώστε να υπάρξει εκτόνωση της κόπωσης των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, δήλωσε ότι υπάρχει ως πλάνο αλλά δεν έχει συζητηθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει χαλάρωση των μέτρων, καθώς «η ορμή του κύματος δείχνει αργή αποκλιμάκωση» και πως η πίεση είναι εφιαλτική.

«Η πρώτη στρατηγική είχε πολλούς αστυνομικούς, η δεύτερη στρατηγική θέλει πολλούς γιατρούς», σχολίασε.

Πότε αναμένεται η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας

Για τα rapid test ο κ. Παρασκευής υπογράμμισε πως αν η διαδικασία βρισκόταν εξαρχής στα χέρια μας θα ήταν μεγάλη βοήθεια. Το πλεονέκτημα είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξεταστούν εύκολα, από την άλλη όμως χρειάζεται καλή ενημέρωση για την εξοικείωση. «Θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα», τόνισε.

Ωστόσο ο κ. Καπραβέλος επεσήμανε πως το τεστ δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του, καθώς χρειάζεται κι ένας γιατρός αναφοράς.

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, η κορύφωση του κύματος αναμένεται την επόμενη βδομάδα με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της πίεσης του ΕΣΥ. «Τον Απρίλη τα πράγματα θα είναι καλύτερα», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «σκοπός είναι να ελεγχθεί η πανδημία όσο το δυνατόν νωρίτερα».

Για το τείχος ανοσίας, είπε ότι αυτό θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος καλοκαιριού, ενώ αναφέρθηκε και στους εργαζομένους στον τουρισμό για τους οποίους υπάρχει πλάνο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα.

Τέλος ο κ. Καπραβέλος είπε πως «αυτό που προέχει είναι να μη διαταραχθεί η πολύ στενή ισορροπία μεταξύ κλινών ΜΕΘ covid και κλινών ΜΕΘ μη covid, γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει το σύστημα».

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 22/3/2021]