ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΛΙΑΝΟΣ: ΚΛΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΟΝΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΉΡΩΕΣ, ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ 200 ΕΤΩΝ

Σε μήνυμά του αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση και τον διπλή Εθνική και Θρησκευτική Εορτή της 25ης Μαρτίου, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος επισημαίνει:

«Εν μέσω του σύγχρονου αγώνα για απελευθέρωση από τον υγειονομικό ζυγό του Κορωνοϊού, οι φετινές εκδηλώσεις ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τουρκικό ζυγό, μπορεί να είναι λιτές και χωρίς την παρουσία κόσμου. Όμως, όλοι μας, δεν θα παραλείψουμε να κλίνουμε το γόνυ στην Παναγία και στους Ήρωες, τιμώντας στην καρδιά και στο μυαλό μας εκείνους που πριν 200 χρόνια εξασφάλισαν την αναγέννηση του Ελληνισμού και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους. Ήδη προετοιμάζουμε τις ημέρες που αυτή την παρακαταθήκη θα την τιμήσουμε όλοι μαζί, όπως της αρμόζει, και όχι εξ` αποστάσεως. Στο μεταξύ όμως, όσο κι αν στερούμαστε την λαμπρότητα της πολυπληθούς αντάμωσης σε εκδηλωσεις μνήμης, δεν στερούμαστε την ίδια τη μνήμη. Δεν ξεχνάμε, ότι αυτή η γη αποτέλεσε τον τόπο, όπου η Φιλική Εταιρία και οι αγιορείτες ασκητές έθεσαν τα θεμέλια, της επανάστασης στη Χαλκιδικής, η οποία κηρύχθηκε επίσημα στο Άγιον Όρος από τον Εμμανουήλ Παππά και Αθωνίτες μοναχούς, οδηγώντας στη δραματική κορύφωση της ιστορικής θυσίας των τετρακοσίων Ιερισσιωτών που πότισαν με το αίμα τους την πίστη των προγόνων μας στην Ελευθερία και στην αντοχή μέχρι την κατάκτησή της!»

Με τη ευκαιρία, ο Δήμος Αριστοτέλη ανακοινώνει δύο εκδηλώσεις που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί -ελέω covid19- για το Σεπτέμβριο και θα αποτελέσουν επίκεντρο της δικής του παρουσίας και συμβολής στον εορτασμό για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τη σύσταση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, αναβιώνοντας ταυτόχρονα την ιστορική μνήμη της συμμετοχής της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής στην Επανάσταση του 1821.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη προγραμματιστεί:

Αφηγηματική θεατρική αναπαράσταση της εξέγερσης των Μαδεμοχωριτών, η οποία θα συνδυαστεί με χορευτική αναπαράσταση, αποδίδοντας την ιστορία μέσα από την τέχνη στις 10 Σεπτεμβρίου 2021 στο Άλσος Αριστοτέλη και στον Αρχαιολογικό Χώρο των Οθωμανικών Σιδηροκαυσίων. 

Αφηγηματική θεατρική αναπαράσταση της θυσίας των 400 Ιερισσιωτών, στην ιστορική τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι» στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, με την ανάκληση της μνήμης των Ηρώων να αναπαρίσταται με τη μουσικοχορευτική συμμετοχή των κατοίκων στο δρώμενο, ενώ η πορεία και η κατάληξη της επανάστασης θα αποτελούν το κύριο μέρος του θεατρικού θεάματος.

Περισσότερες δράσεις θα μεσολαβήσουν και θα ανακοινωθούν εγκαίρως εφόσον εξελιχθούν κατά τις προσδοκίες η πορεία των εμβολιασμών και η ανάσχεση της πανδημίας.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 24/3/2021]