ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΣΕ ΣΚΛΗΡΟ LOCKDOWN ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αποδεκτό από ένα μεγάλο μέρος φορέων και κατοίκων το «βαθύ κόκκινο», με την προσδοκία να μη χαθεί άλλη μια τουριστική σεζόν.

Ατμομηχανή της τουριστικής ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα και ένας από τους κορυφαίους προορισμούς διακοπών στη χώρα, η Χαλκιδική θέλει να φτάσει στο Μάιο «καθαρή» από κορωνοϊό και με όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της εμβολιασμένο, προκειμένου να ανοίξει τις πόρτες της σε επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ωστόσο, η σημερινή επιδημιολογική εικόνα του νομού προβληματίζει, παρουσιάζοντας σημαντικά αυξημένη διασπορά σχεδόν στο σύνολο της έκτασής της. 

Με αυτό το δεδομένο, η απόφαση για ένταξη ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας στο καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») από το πρωί του Σαββάτου δεν συνάντησε ιδιαίτερες αντιδράσεις. Σε μεγάλο βαθμό, μάλιστα, έγινε αποδεκτή ως μια αναγκαία παρέμβαση στην πορεία προς το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δήμαρχοι των πέντε δήμων του νομού, είχαν ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα να κλείσουν οι ίδιοι τα σχολεία, τα οποία μέχρι την Παρασκευή λειτουργούσαν.

«Πέρασαν μόλις δύο εβδομάδες από τότε που βγήκαμε από το βαθύ κόκκινο. Δεν δημιουργεί μεγάλη διαφορά», σχολίασε μιλώντας στο Euro2day.gr ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος, ο οποίος θεωρούσε ως αναπόφευκτη την επιστροφή στο σκληρό lockdown, με βάση την επιδημιολογική της εικόνα, που δεν παρουσιάζει σημεία βελτίωσης.

Ο νομός ήταν από τους πρώτους στη χώρα που εμφάνισαν κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη, αρχικά τον Ιανουάριο στον Δήμο Προποντίδας και στη συνέχεια στην χερσόνησο της Κασσάνδρας. Σήμερα υπάρχει επιβάρυνση σχεδόν σε όλες τις περιοχές, τουριστικές και μη.

«Οι μεταλλάξεις φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη και ευρεία διασπορά. Στους δήμους Προποντίδας και Κασσάνδρας υπάρχει μια ελαφρά μείωση τελευταία, αλλά παράλληλα έχουμε αύξηση στους δήμους Πολυγύρου και Σιθωνίας. Εξαίρεση αποτελεί μόνο ο δήμος Αριστοτέλη, όπου υπάρχουν μόνο σποραδικά κρούσματα», σημείωσε ο κ. Γιώργος.

Κατά τον ίδιο, σε αυτό συνετέλεσαν οι συναντήσεις στα σπίτια και οι μετακινήσεις στο εσωτερικό του νομού, ο οποίος έχει την ιδιαιτερότητα να μην έχει μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά δεκάδες διάσπαρτους οικισμούς.

Το Πάσχα το πρώτο crash test

«Είναι καθοριστικής σημασίας για τη Χαλκιδική να βελτιώσει την επιδημιολογική της εικόνα μέχρι το Μάιο», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης, προσβλέποντας στην τουριστική περίοδο. «Το πρώτο crash test θα γίνει το Πάσχα, όταν σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις και να υποδεχτούμε επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη και αλλού στα εξοχικά τους. Ελπίζουμε μέχρι τις 14 Μάϊου που ανακοινώθηκε ότι ανοίγει η τουριστική περίοδος να έχουμε ‘καθαρίσει’ από τον κορωνοϊό και παράλληλα να έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού», επεσήμανε.

Την περασμένη εβδομάδα οι πέντε δήμαρχοι της Χαλκιδικής, με κοινή επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζήτησαν να δοθεί στους δήμους η δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων στις περιοχές αρμοδιότητάς τους.

Οι δήμαρχοι Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, Σιθωνίας, Πάρις Ντέμπλας και Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, επικαλέστηκαν το Άρθρο 94 του ν. 3852/2010, που παρέχει ως αρμοδιότητα στους δήμους τη «διακοπή μαθημάτων, λόγων έκτακτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου εντός των διοικητικών ορίων του δήμου τους».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού υπερισχύουν οι διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η σχετική αρμοδιότητα παραμένει κεντρικά στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτό όμως, όπως επισημαίνουν, δεν μπορεί να γνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες των μικρών κοινωνιών και των επαρχιακών πόλεων.

Αυτές οι ιδιαιτερότητες συνδέονται με τις καθημερινές μετακινήσεις παιδιών και γονέων, με λεωφορεία και ΙΧ, αλλά και με τους εκπαιδευτικούς, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ως μόνιμη κατοικία τη Θεσσαλονίκη και διδάσκουν παράλληλα σε διαφορετικά σχολεία του νομού. Για τους παραπάνω λόγους πολλά σχολεία ή τμήματα παρέμεναν κλειστά, ενώ άλλα υπολειτουργούσαν, με πολλούς γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους.

Το θέμα λύθηκε με την απόφαση για οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων σε ολόκληρη την επικράτεια για δύο εβδομάδες.

 

[ΠΗΓΗ: https://oikonomia24.blogspot.com/, από euro2day.gr, 16/3/2021]