ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΣΦΥΚΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΟ ΕΣΥ – Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΙΚΙΛΙΑ

Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια η πολιτική επιστράτευση ιατρικού προσωπικού από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αφού η ασφυκτική πίεση που δέχεται, λόγω κορονοϊού, το ΕΣΥ γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονη. 

Η κυβέρνηση θα προτιμούσε να μην οδηγηθεί στην ύστατη επιλογή η διαδικασία, όμως το γεγονός ότι για τις 200 θέσεις «εκτάκτου ανάγκης» εμφανίστηκαν μόνο 61 ιδιώτες ιατροί κατέστησε μονόδρομο την ύστατη λύση μονόδρομο.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση λίγο μετά τις 8 π.μ.:

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Πώς θα γίνει η επιστράτευση

Όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις επιστράτευσης, το φύλλο, στο οποίο θα αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα που θα πρέπει να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί. 

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Χθες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έκανε λόγο για αδιέξοδο, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση, με μια ανακοίνωση που προκάλεσε «ενδοϊατρική» κρίση, αφού ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έσπευσε να «αδειάσει» τον ΠΙΣ. Τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι τίθενται σύσσωμα στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για να συνδράμουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Να σημειωθεί ότι πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Open ΤV χθες, τόνισε ότι οι «γιατροί περιμένουν πλέον το χαρτί». 

Αναφορικά με την αστική Ευθύνη των ιδιωτών ιατρών που θα ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με δεδομένο ότι τέθηκε το σχετικό ερώτημα από μέλη του ΙΣΑ, ο Πρόεδρος Γ.Πατούλης ζήτησε την εισήγηση της Νομικής υπηρεσίας του Συλλόγου, για το θέμα.

Στην σχετική ανακοίνωση που απεστάλη τους ιδιώτες ιατρούς μέλη του ΙΣΑ, διευκρινίζονται τα εξής:

«Επειδή πολλοί από σας με αφορμή το κάλεσμα να συνδράμετε έμπρακτα στον αγώνα της πολιτείας για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών ενίσχυσης του ΕΣΥ, διερωτάσθε για ζητήματα αστικής ιατρικής ευθύνης, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με την ένταξή σας στο ΕΣΥ, δεν υπέχετε ατομική αστική ευθύνη. Συγκεκριμένα, οι ιατροί (ιδιώτες) που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με βάση σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ενεργούν στην περίπτωση αυτή ως όργανο του Δημοσίου και δεν υπέχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι του τρίτου (ασθενή ή συγγενών του).

Για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί ευθύνεται για αποζημίωση μόνο το δημόσιο Νοσοκομείο, τυχόν δε αγωγή, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του ιατρού θα είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη».

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 22/3/2021]