ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΛΙΑΝΟΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ»

Με αφορμή διαρροές και δημοσιεύματα  που αφορούν στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» επί της νέας σύμβασης για τη μεταλλευτική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στα όρια του Δήμου Αριστοτέλη, ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Βαλιάνος, επισημαίνει τα εξής:

«Καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι διαρροές περί επικείμενης ολοκλήρωσης -ακόμα και εντός των ημερών – της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και επενδύτριας εταιρείας επί της νέας σύμβασης που θα διέπει τη μεταλλευτική δραστηριότητα, υπενθυμίζω πως η τοπική κοινωνία αναμένει από την Κυβέρνηση, να διασφαλίσει στον μέγιστο βαθμό τα συμφέροντά της.

Θεωρώ περιττό να σταθώ στη δεδομένη δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση εξελίχθηκε χωρίς τη φυσική παρουσία και συμμετοχή του Δήμου Αριστοτέλη, ως εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας που καλείται να συμβιώσει με τη συγκεκριμένη επένδυση και δικαιούται να προσδοκά τα μέγιστα δυνατά οφέλη και τις ελάχιστες δυνατές επιβαρύνσεις. Θεωρώ όμως απολύτως αναγκαίο να υπενθυμίσω τις υπέρ της τοπικής κοινωνίας απαιτήσεις, που εγκαίρως φροντίσαμε να καταστούν εγγράφως και δημόσια γνωστές.

  • Καμία έκπτωση στην απαίτηση να μην αυξηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας και αντιθέτως να υπάρξει μείωση αυτού, με αυστηρούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
  • Να διατηρηθούν σε ισχύ όλες οι υποχρεώσεις της επενδύτριας εταιρείας έναντι της τοπικής κοινωνίας, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που συνοδεύει την υπό αντικατάσταση σύμβαση.
  • Καμία μείωση, αλλά ει δυνατόν αύξηση των προβλεπόμενων από το αρχικό επενδυτικό σχέδιο θέσεων εργασίας και πάντα με την αναλογία 90/10 υπέρ του τοπικού εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των εργολάβων που αναλαμβάνουν τμήματα έργου κατ` ανάθεση της επενδύτριας εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».
  • Η νέα σύμβαση να προβλέπει την εν γένει αύξηση των μεταλλευτικών τελών που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο από την επενδύτρια εταιρεία, ενώ με νομοθετική ρύθμιση να εξασφαλιστεί μόνιμα τουλάχιστον ο διπλασιασμός του ποσοστού που το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να αποδίδει κάθε χρόνο στον Δήμο.
  • Να καθοριστούν και να ενταχθούν ως συμβατική υποχρέωση στο κείμενο της νέας σύμβασης, αντισταθμιστικά οφέλη από την επενδύτρια εταιρεία απ` ευθείας στην τοπική κοινωνία μέσω του Δήμου. Έχω ήδη προτείνει δημόσια, αυτά να ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ κατ` έτος, δηλαδή σε ύψος 87,5 εκατομμυρίων ευρώ, για το σύνολο των 25 ετών, που όπως φαίνεται θα είναι η διάρκεια της νέας σύμβασης. 
  • Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ να διατεθούν άμεσα και εμπροσθοβαρώς προς αξιοποίηση από τον Δήμο για έργα και δράσεις υπέρ της βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη.

Κανένα από τα παραπάνω δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο σημαντικό έναντι των υπολοίπων. Ο στόχος μας, δεν είναι απλώς να καταστεί ο Δήμος Αριστοτέλη ένας από τους πιο εύρωστους οικονομικά ανά την Ελλάδα, αλλά να είναι και ένας περιβαλλοντικά ασφαλής δήμος με ανεπτυγμένη τοπική οικονομία και υψηλή απασχόληση.

Τίποτα λιγότερο από όσα δικαιούται να είναι με βάση το μέγεθος και το είδος της επένδυσης που λαμβάνει χώρα στα όριά του.»

Σχόλιο του μπλογκ: Σίγουρα κανείς δεν διαφωνεί με τον δήμαρχο Αριστοτέλη και σίγουρα κανείς δεν θέλει τίποτα λιγότερο για τον τόπο του. Εκτός ίσως από τον πρώην υπουργό ΥΠΕΝ κο Σκουρλέτη, ο οποίος με άρθρο του προσπαθεί να υπεραμυνθεί των τότε ενεργειών του, οι οποίες σε συνδυασμό με αυτές των προκατόχων του και διαδόχων του αρμόδιων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, «έθαψαν» με διάφορα κωλύματα την επένδυση για αρκετά χρόνια… Ανησυχεί λοιπόν ο κος Σκουρλέτης, αλλά και ο κος Φάμελος με επερώτήσεις στη Βουλή, για το θέμα της μεταλλουργίας, χωρίς να εξετάζουν το γιατί δεν έγινε η μεταλλουργία τότε που υπήρχαν τα κεφάλαια και δεν έβγαιναν οι άδειες, πριν την κρίση, ενώ σήμερα αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για να ολοκληρωθεί η επένδυση. Και το εξοργιστικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει συνεχώς για το… «δημόσιο συμφέρον»! Όχι κάποιο συγκεκριμένο όμως… Έτσι, γενικά και αόριστα… Κουβέντα να γίνεται και να αναζωπυρώνονται οι πάλαι ποτέ «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ… (Λέμε τώρα…)…

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 4/2/2021]