ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θα δώσουμε όσους πόρους είναι απαραίτητοι και για όσο καιρό χρειαστεί για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας ότι τα 7,5 δισ. ευρώ τα οποία είχαν προϋπολογιστεί δεν θα είναι αρκετά.

Μιλώντας στο “Κόντρα” ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο θα προσθέσουν κόστος 500 εκατ. ευρώ. Τόνισε παράλληλα ότι τα έσοδα πιέστηκαν και τον Ιανουάριο και μάλιστα ήταν μειωμένα κατά 20% σε σύγκριση με τις προβλέψεις του σχεδίου προϋπολογισμού που ψηφίστηκε στο τέλος του 2020. Ξεκαθάρισε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η στήριξη στην οικονομία και στους εργαζόμενους. “Τα 7,5 δισ. που είχαμε υπολογίσει μάλλον θα ξεπεραστούν αλλά είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όσα χρειαστεί και για όσο χρειαστεί για να στηρίξουμε την οικονομία.”

Στην κατεύθυνση αυτή ανακοίνωσε ότι αύριο θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 ώστε να μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για ενίσχυση περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη δραστηριότητας από την 1η Νοεμβρίου του 2019 μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου του 2020 και από την 1η Αυγούστου του 2020 μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου του 2020 οι οποίες είχαν αποκλειστεί αρχικά από το 5ο κύκλο του προγράμματος.

Επίσης επιβεβαίωσε ξανά ότι με τα περιθώρια που δίνει το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ υπάρχουν όλα τα περιθώρια ώστε το 50% από τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να γίνει με επιδότηση όπως στον 4ο και τον 5ο κύκλο.

Τόνισε επίσης ότι και το νέο “εργαλείο” ρευστότητας για την κάλυψη παγίων δαπανών επιχειρήσεων το πλαίσιο του οποίο ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έχει πλέον μεγαλύτερες δυνατότητες αφού το ανώτατο όριο ενίσχυσης αυξάνεται από τα 3 εκατ. ευρώ στα 10 εκατ. ευρώ.

Τόνισε επίσης γενικά ότι η αύξηση της οροφής των ενισχύσεων από τα 800.000 ευρώ στα 1,8 εκατ. ευρώ βοηθά τη συνέχιση των ενισχύσεων και σε σχετικά μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 άτομα οι οποίες πλησίαζαν το προηγούμενο όρο των 800.000 ευρώ.

Τέλος σχετικά με την ενδεχόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% είπε ότι θα υλοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί η άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη διεύρυνσης της βάσης του φόρου. Τόνισε όμως ότι δεν μπορεί από τώρα να πει αν αυτό θα γίνει το 2021 ή το 2022.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 3/2/2021]