Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ BLOOMBERG: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΡΟΩΡΑ ΤΑ €3,3 ΔΙΣ. ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

Την πεποίθησή του ότι με τείχος εμβολιασμού, το οποίο χτίζεται και την αλλαγή των δεδομένων της εποχής η κατάσταση στη χώρα μας θα είναι καλύτερη στο μέτωπο της πανδημίας από τον Απρίλιο και μετά εξέφρασε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτό που λέμε για τις αγορές. Μας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, κάνουμε μεταρρυθμίσεις εν μέσω της πανδημίας. Πολλοί επενδυτές μάς βλέπουν και θέλουμε να είμαστε συνεπείς”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο της κυβέρνησής του την επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα, ανέφερε πως το κλείσιμο της οικονομίας έχει βαρύ τίμημα, προσθέτοντας ότι ο μήνας που διανύουμε θα είναι δύσκολος, αλλά ο Μάρτιος και οι επόμενοι μήνες θα είναι καλύτεροι.

“Πιστεύω ότι τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σε ό,τι αφορά στη μεταδοτικότητα του ιού. Δρομολογούμε ήδη ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που επικεντρώνεται στους ηλικιωμένους άνω των 60 και σε όλους όσοι ταλαιπωρούνται από υψηλού κινδύνου υποκείμενα νοσήματα, εκείνες τις ομάδες, δηλαδή, που προσθέτουν πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τον Απρίλιο, εξάλλου, οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα θα έχουν βελτιωθεί”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μάλιστα, πως οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας αποτέλεσαν ευκαιρία, ώστε να επισπευσθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας. “Πρώτη φορά υπάρχει η αίσθηση στη χώρα μας ότι το κράτος στηρίζει τον πολίτη και δη τον πλέον αδύναμο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα δύσκολο 2020, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η τρέχουσα χρονιά θα είναι καλύτερη.

“Το καταστήσαμε σαφές στην Τουρκία πως ό,τι συμβαίνει θα επηρεάσει και τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η απειλή των κυρώσεων μπορεί να αναγκάσει μία χώρα να αλλάξει συμπεριφορά…Ξεκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές, για να λύσουμε τη μόνη διαφορά μας. Είδαμε μήνες λιγότερης έντασης και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε έτσι”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Κάλεσε τέλος την Ε.Ε. να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων. “Πρέπει να προχωρήσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι όπως θα εγκρίνονται τα νέα εμβόλια, αυτή η έγκριση θα γίνεται πολύ πολύ γρήγορα και δεν θα τρέχουμε πίσω από άλλες χώρες”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού σημείωσε ότι “πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή την ιδέα και ο λόγος είναι ότι οι πολίτες αυτών των χωρών θέλουν να ταξιδέψουν και θέλουν να κάνουμε αυτές τις μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο εύκολες, ειδικά κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών”

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 15/2/2021]