ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Οι επόμενες κινήσεις μετά από την υπογραφή της συμφωνίας

Για συζήτηση και κύρωση από τη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες η αναθεωρημένη σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, που υπογράφηκε την Παρασκευή μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και του καναδικού ομίλου Eldorado Gold. Για τη συμφωνία, που προβλέπει επιπρόσθετες επενδύσεις της τάξεως του 1,6 δισ. ευρώ, απαιτείται και η γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DGComp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να εξασφαλιστεί ανεξαρτήτως της κύρωσης του κειμένου από τη Βουλή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Η νέα αυτή συμφωνία προσδιορίζει και τον τρόπο επίλυσης των διαφορών που ενδεχομένως θα ανακύψουν μεταξύ της καναδικής εταιρείας, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της «Ελληνικός Χρυσός», και του ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα, κατά πληροφορίες, προβλέπεται ότι οι ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ των δύο μερών θα παραπέμπονται στη διεθνή διαιτησία, αλλά θα εφαρμόζεται το ελληνικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι ως μηχανισμό επίλυσης διαφορών οι δύο πλευρές επιλέγουν τη διεθνή διαιτησία και ως εκ τούτου τα εθνικά δικαστήρια δεν έχουν αρμοδιότητα. Ορίζεται όμως ως εφαρμοστέο δίκαιο της διαιτητικής διαδικασίας το ελληνικό, δεδομένου ότι η δραστηριότητα της Eldorado Gold αναπτύσσεται επί ελληνικού εδάφους, μια συνήθης πρακτική, όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι.

Εκτός από την προστασία των επενδυτών έναντι γεγονότων που με υπαιτιότητα του Δημοσίου θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την πρόοδο του έργου, η αναθεωρημένη σύμβαση προβλέπει αυξημένες επενδύσεις κεφαλαίων ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες–Στρατώνι, στη ΒΑ Χαλκιδική. Έτσι, οι συνολικές επιπρόσθετες επενδύσεις αυξάνονται σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ του προηγούμενου σχεδίου.

Επίσης, η διάρκεια ζωής των μεταλλείων αυξάνεται από 18 σε περισσότερα από 25 έτη, ενώ επεκτείνεται ο χρόνος ζωής των μεταλλείων στις Μαύρες Πέτρες κατά οκτώ χρόνια. Προβλέπεται ακόμη η αύξηση των άμεσων θέσεων εργασίας σε 3.070 έναντι 1.650 σήμερα, με πρόβλεψη την περίοδο της κατασκευής να προστεθούν παροδικά 900 επιπλέον θέσεις, με την Eldorado Gold να δεσμεύεται για την εμπροσθοβαρή υλοποίηση επενδύσεων και έργων ύψους 67 εκατ. ευρώ για την τοπική κοινωνία, και τα πρώτα έργα, ύψους 13 εκατ. ευρώ, να πραγματοποιούνται εντός των πρώτων 5 ετών. Εν γένει προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων της τάξεως του 1 δισ. ευρώ την πρώτη πενταετία, ενώ στα κρατικά ταμεία εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν έσοδα 2 δισ. ευρώ τα επόμενα 25 χρόνια. Παράλληλα, αυξάνονται κατά 10% τα μεταλλευτικά τέλη, με το Δημόσιο και τον Δήμο Αριστοτέλη να εισπράττει έσοδα από μεταλλευτικά δικαιώματα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την κατασκευή του εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού μέσα σε διάστημα 12 έως 24 μηνών, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει νέα πρόταση για την υλοποίηση, βάσει νέας τεχνοοικονομικής μεθόδου προσαρμοσμένης στις σύγχρονες μεθόδους, της δέσμευσης για καθετοποίηση της παραγωγής.

Ικανοποίηση σε Καναδά-ΗΠΑ

Την υπογραφή της αναθεωρημένης επενδυτικής σύμβασης μεταξύ της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” και της ελληνικής κυβέρνησης χαιρετίζουν οι πρεσβείες του Καναδά και των ΗΠΑ στη χώρα μας, με κοινή ανακοίνωση των επικεφαλής τους, Μαρκ Άλεν και Τζέφρι Πάιατ. Η συμφωνία, όπως εκτιμούν οι κ.κ. Άλεν και Πάιατ, θα φέρει περίπου 1,7 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στη χώρα μας από τη Βόρεια Αμερική για μια περίοδο 23 ετών για την ανάπτυξη των μεταλλείων της Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική.

Επίσης, οι δύο πρέσβεις διαβεβαιώνουν ότι οι επενδύσεις αυτές θα πληρούν τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, θα δημιουργήσουν έως 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα και θα προσφέρουν αυξημένα έσοδα για την ελληνική οικονομία.

Περαιτέρω, χαιρετίζουν ιδιαίτερα τη δέσμευση της Eldorado Gold για ένα σημαντικό πρόγραμμα κοινωνικής ανάπτυξης ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ στις τοπικές κοινότητες κατά τη διάρκεια της επένδυσης.

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikifocus.gr/, 7/2/2021]