ΠΑΛΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ

Διασυνοριακό πρόγραμμα που αναδεικνύει τα παλιά λατομεία

Για το πρόγραμμα «terra mine» στο οποίο συμμετέχει και ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη που στόχο έχει την βιώσιμη οικοπολιτιστική αξιοποίηση περιοχών μεταλλείων και λατομείων, μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η Αλεξάνδρα Ανανίκα, προϊσταμένη του τμήματος αναπτυξιακού σχεδιασμού του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη.

Όπως είπε ο δήμος επιθυμεί μέσω του προγράμματος να αναδείξει τα παλιά λατομεία της περιοχής και να τα αξιοποιήσει τουριστικά αναπτύσσοντας τον θεματικό τουρισμό.

Το πρόγραμμα “terra mime» είναι διασυνοριακό (Interreg Greece- Bulgaria) και συμμετέχουν ως εταίροι οι δήμοι Μαντάν και Πυλαίας- Χορτιάτη, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Μεταλλευτικής και Γεωλογίας «Αγ. Ιβάν Ρίλκσι».

Η κ. Ανανίκα εξήγησε πως στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να δημιουργηθεί χώρος στο Ασβεστοχώρι όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν εικονικά στα παλιά λατομεία, θα γνωρίσουν το επάγγελμα του λατόμου αλλά και το σύνολο της διαδικασίας. Παράλληλα, αναμένεται να αναπτυχθούν διαδραστικές εφαρμογές για παιδιά και ενήλικες.

“Η εφαρμογή θα είναι προσανατολισμένη στο πως είναι τα λατομεία σήμερα” εξήγησε η κ. Ανανίκα.

Η ίδια αναφέρθηκε και στο λατομείο “Αργυρού” που βρίσκεται επίσης στην περιοχή, και στο οποίο θα δημιουργηθεί υπαίθριο θέατρο, περιπατητικές διαδρομές και χώρος αναψυχής, προκειμένου να αναδειχθεί. Το εν λόγω έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

[ΠΗΓΗ: https://www.lawandorder.gr/, από ΕΡΤ3, 10/2/2021]