Μ. ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2020

Για παράθυρο ευκαιρίας για έναν ανανεωμένο διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να τονίζει πως «το 2020 δύσκολη χρονιά για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας», ωστόσο η ΕΕ έτεινε χέρι στην Άγκυρα και η Τουρκία απάντησε θετικά. 

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ενέταξε και την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα στην αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας παράλληλα πως «οι πρόσφατες επαφές μας με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία δείχνουν ότι οι περισσότεροι στην ΕΕ συμφωνούν σε αυτή την προσέγγιση. Στις συναντήσεις μου στις Βρυξέλλες, αποφασίσαμε να εργαστούμε πάνω σε έναν οδικό χάρτη».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η Τουρκία ζητά την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου με αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

«Ξεκινήσαμε διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη Γαλλία. Μια διαδικασία μεταρρύθμισης έχει επίσης ξεκινήσει στη χώρα μας. Έχουμε προτείνει τη διοργάνωση μίας πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεξαγωγή μίας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Μας ενδιαφέρει η υποστήριξη της Ολλανδίας σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Αυτή η συνάντηση θα αποφέρει εξαιρετικά παραγωγικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 27/1/2021]