ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΕ ΜΙΣΕΛ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΝ: ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Την εφαρμογή των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου για την Τουρκία ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επικοινωνία του σήμερα τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όσο και με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει της επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου της 2ας Οκτωβρίου μεταξύ άλλων τόνιζε ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της», ενώ έθετε όρο για τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία «τις εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης τόσο στη συνομιλία του με τον Εμ. Μακρόν όσο και στην τηλεδιάσκεψη νωρίτερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προχώρησε σε μια αποτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα.

Όπως ανέφερε άλλωστε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου και για τη διμερή συνεργασία, ενώ νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

 Υπενθυμίζεται ότι χτες, εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, είχε αναφέρει ότι «έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στη θετική ατζέντα και την απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει η επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο, «τα πάντα είναι στο τραπέζι» και προσέθεσε ότι «έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και θα δούμε την απόφαση των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε με βάση τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις της Τουρκίας».

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 1/12/2020]