ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ή ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ;

Μεγάλη εμπορική αλυσίδα ετοιμάζεται στο τέλος του χρόνου να βάλει λουκέτο και να οδηγήσει στην ανεργία 6.000 εργαζόμενους, αν δεν ανοίξουν τα καταστήματά της μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Ούτε ψύλλος στον κόρφο των κυβερνώντων. Μπροστά κορονοϊός και πίσω η απόλυτη οικονομική καταστροφή. Τα κλειστά μαγαζιά σημαίνουν νέες χρεοκοπίες, νέα κόκκινα δάνεια για τις τράπεζες και δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Υγεία ή Οικονομία;

Οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι το πρόωρο άνοιγμα της αγοράς θα έχει συνέπειες. Οι πρώτοι εμβολιασμοί τον Ιανουάριο δεν σημαίνει ότι αμέσως μετά θα γιορτάσουμε το τέλος της επιδημίας γεμίζοντας ασφυκτικά εστιατόρια και καφέ και τραγουδώντας αγκαζέ για το τέλος μιας κακής εποχής. Αν δεν προσέξουμε τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Το εμβόλιο χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει.

Από την άλλη πλευρά, η Οικονομία είναι σε οριακό σημείο. Πολλές μικρές και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πραγματικά άθλια κατάσταση. Και με δεδομένο ότι τα Χριστούγεννα κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τζίρου τους, καταλαβαίνουμε τις επιπτώσεις. Δεν είναι ότι θα μείνουν κλειστά για τις δέκα εργάσιμες μέρες που θα μένουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτές οι δέκα ημέρες ισοδυναμούν από πλευράς τζίρου με πέντε ή δέκα μήνες. Ανάλογα με το αντικείμενο. Καλύτερα να τις είχαν κλειστές όλο τον υπόλοιπο χρόνο και να λειτουργούσαν αυτές τις δέκα ημέρες.

Και ας προσπαθήσουμε τώρα να φανταστούμε τους εαυτούς μας εκείνες τις ημέρες στον Μουστάκα ή στο Jumbo να προσπαθούμε να αγοράσουμε τα δώρα μας. Ο ορισμός του συνωστισμού κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Τι μέτρα μπορεί κανείς να εφαρμόσει; Δύο μέτρα ο ένας από τον άλλον; Ή να φοράνε όλοι οι πελάτες υποχρεωτικά μάσκα και γάντια; Όσοι έχουμε εγκλωβιστεί τέτοιες ημέρες σε αυτά τα μαγαζιά ξέρουμε ότι είναι σαν να οδηγείς τα πλήθη στην πρώτη γραμμή του πυρός, στόχο στα κανόνια.

Κι άντε μετά να πείσεις τους Χριστιανούς ότι οι ναοί τους πρέπει να παραμείνουν κλειστοί. Ανοικτός ο Μουστάκας και κλειστός ο Οίκος του Θεού; Δεν χωράει αυτό στο μυαλό πολλών ανθρώπων.

Οικονομία ή Υγεία; Ειλικρινά δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να δώσει μία πειστική απάντηση. Από την στιγμή που δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τις γιορτές έναν μήνα αργότερα, θα έχουμε μπροστά μας έναν δυσεπίλυτο γρίφο…

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Θανάση Μαυρίδη, 10/12/2020]