ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Με τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης λίγο πριν τα Χριστούγεννα βρίσκεται αντιμέτωπο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το νέο κύμα της πανδημίας που έχει προκαλέσει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στη χώρα οδηγεί τη μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλλουν νέους περιορισμούς στο εμπόριο και στα ταξίδια από και προς τη χώρα.

Η τρέχουσα κρίση αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην μετά-Brexit εποχή, με τις διαπραγματεύσεις να παραμένουν σε κρίσιμο σημείο μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών το Σαββατοκύριακο.

Ήδη, στο λιμάνι του Ντόβερ από το βράδυ της Κυριακής έχουν σταματήσει οι διελεύσεις φορτηγών προς τη Γαλλία, ενώ επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση ασυνόδευτων φορτίων, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς τα φορτηγά συνήθως επιστρέφουν από την ΕΕ στη χώρα γεμάτα εμπορεύματα. 

Τα πρόσφατα προβλήματα αποκαλύπτουν τις ευπάθειες που καλείται να αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα του εμπορίου μετά την “Οδύσσεια” των 4,5 ετών για την αποχώρησή του από την ΕΕ.

Επιχειρηματικοί κλάδοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο “καταστροφικών” απωλειών ζητούν επισταμένως από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναλάβει δράση άμεσα, με τα 18.000 μέλη της ένωσης εμπορευματικών μεταφορών Logistics UK να ζητούν την υιοθέτηση του μέτρου των rapid tests για τους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν προϊόντα από και προς τη χώρα, επισημαίνοντας ότι είναι ο ταχύτερος τρόπος για την προστασία των αλυσίδων εφοδιασμού.

Παράγοντες του κλάδου των τροφίμων χαρακτηρίζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες ως “εφιάλτη”. 

“Αυτό είναι εφιάλτης πριν τα Χριστούγεννα”, σημειώνει ο James Withers, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης βιομηχανιών τροφίμων και ποτών της Σκωτίας.

Όπως αναφέρει ο Withers στο Bloomberg, ήδη 100 φορτηγά με θαλασσινά πρόκειται να διασχίσουν τα σύνορα της χώρας προς την ΕΕ την Τετάρτη με προορισμό τις χονδρικές αγορές της Γαλλία και της Ισπανίας και όπως τονίζει εκφράζονται φόβοι ότι τα οστρακοειδή θα χαλάσουν εάν εγκλωβιστούν στα σύνορα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει άμεσα για την απρόσκοπτη μετακίνηση των εμπορευμάτων.

Εν τω μεταξύ, οι σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων της χώρας έχουν ήδη κορεστεί λόγω του αυξημένο διακινούμενου όγκου εμπορευμάτων πριν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί οριστικά από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Το χάος στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ εντείνεται καθώς πλησιάζει το τέλος ενός δύσκολου έτους για τη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Τζόνσον έχει επικριθεί σφόδρα για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού, δεδομένου ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία, ενώ η χώρα καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων από την πανδημία στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 21/12/2020]