ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΑΙ, ΑΡΑ… ΥΠΑΡΧΩ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα Μεταλλεία τον καιρό του κορονοϊού: Νέα μεγαλειώδης… παράσταση!

Έγραψε ιστορία πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ… Σε μια σπάνια επίδειξη ομοψυχίας 57 βουλευτές του με επερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως, «λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου και του περιβάλλοντος καλύπτοντας την άρνηση και αδυναμία της Ελληνικός Χρυσός να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου», εννοώντας τα μεταλλευτικά τέλη. Βέβαια δεν αναφέρεται πουθενά στην επερώτηση πως από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί –εμπρόθεσμα– περίπου 11 εκατ. ευρώ σε μεταλλευτικά τέλη. Σε αυτά δεν συνυπολογίζονται ασφαλώς άλλα 22 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί τα τελευτα΄’ια οκτώ χρόνια στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, από την εταιρεία.

Η επερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του –συνήθως υπόπτου–, τομεάρχη Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και συνυπογράφεται από τη γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. Στο κείμενο επαναλαμβάνεται η γνωστή μονότονη εμμονή ότι η εταιρία Ελληνικός Χρυσός δεν υλοποιεί το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Μεταλλείων Κασσάνδρας», και ψάχνει τρόπο για να αποδεσμευτεί από τα συμφωνηθέντα. Γίνεται λόγος για «απόκρυψη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και άρνηση δημοσιοποίησης των νέων παραχωρήσεων που σχεδιάζει ο υπουργός Περιβάλλοντας και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα στους πολίτες και να εντείνεται η ανησυχία στην περιοχή που υλοποιείται το έργο».

Τέλος, ζητούν «να γνωστοποιηθεί στην ελληνική κοινωνία και στη Βουλή το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός ενώ καλούν τον υπουργό Περιβάλλοντος να ασκήσει άμεσα τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου για καταγγελία της σύμβασης και καταβολή αποζημίωσης».

Να ξεκινήσω με τα μεταλλευτικά τέλη. Είναι γνωστό αλλά και εύκολα αποδεικτέο πως η εταιρεία καταθέτει στην ώρα τους ή και νωρίτερα αν γίνεται τα μεταλλευτικά τέλη που οφείλει βάση της σύμβασης που έχει υπογραφεί με το δημόσιο. Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην απόφαση της προηγούμενης –υπέρ του προσκείμενης– δημοτικής αρχής να μην δέχεται ο δήμος τα μεταλλευτικά τέλη που δικαιούνταν, με πρόσχημα τις γνωστές ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, με αποτέλεσμα να στερηθεί ο δήμος πολύτιμους πόρους σε δύσκολους καιρούς.

Να έρθουμε τώρα στο παράδοξο: Ο ΣΥΡΙΖΑ αίφνης ανησυχεί για την –κατά τη δική του εκτίμηση– μη καταβολή μεταλλευτικών τελών, από μια εταιρεία που είχε στοχοποιηθεί από το κόμμα τόσο κατά την προεκλογική περίοδο («αύριο βγαίνουμε, μεθαύριο κλείνουν τα μεταλλεία»!!!), όσο και κατά την περίοδο διακυβέρνησής του, με τους αλήστου μνήμης υπουργούς Λαφαζάνη, Σκουρλέτη, Σταθάκη, αλλά και τους υφυπουργούς Τσιρώνη, Φάμελλο, οι οποίοι με κάθε τρόπο και κάθε μέσο καθυστέρησαν την επένδυση σχεδόν μια πενταετία.

Πως είναι δυνατόν να μετατρέπεσαι εν μία νυκτί υπέρμαχος του Δημοσίου και να ζητάς έσοδα από μια δραστηριότητα που έχεις πολεμήσει λυσσαλέα –ακόμη και ως κυβέρνηση– και έχεις δηλώσει πως θέλεις να σταματήσει και να χαθεί κάθε πιθανό έσοδο για το –ίδιο– Δημόσιο; Ιδίως όταν εσύ ευθύνεσαι που η επένδυση δεν έχει φτάσει στην πλήρη της ανάπτυξή της με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και τις θέσεις εργασίας…

Τα οφέλη της αναβάθμισης της μεταλλευτικής δραστηριότητας για την Χαλκιδική και για ολόκληρη την Ελλάδα έχουν αναλυθεί πολλάκις. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι συνεχίζουν να θέτουν υπεράνω όλων προσωπικές ατζέντες και κομματικά μικροσυμφέροντα. Αυτό βέβαια δεν εκπλήσσει κανέναν πλέον. Τώρα τελευταία η αντιπολίτευση, μη έχοντας στέρεο έδαφος να πατήσει, αναλώνεται στο γιατί η κυβέρνηση δεν αύξησε αυθημερόν το νοσηλευτικό προσωπικό που η ίδια άφησε στάσιμο για 5 χρόνια, γιατί ο Μητσοτάκης δεν φοράει μάσκα όταν κάνει ποδήλατο στην Πάρνηθα, και άλλα τέτοια… Με κορυφαία ενέργεια την καταψήφιση στη Βουλή τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, χάρη στην οποία αυξάνεται το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων. Ποιος το περίμενε από κόμμα της «αριστεράς»; Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι πως απλώς επειδή τη σχετική ρύθμιση εισήγαγε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και τίποτα άλλο! Απέναντι από όλα, όχι σε όλα… Καμία πρόθεση για εποικοδομητική συνεργασία, συμβολή στο δύσκολο έργο της στήριξης οικονομίας και κοινωνίας στον καιρό του κορονοϊού, μόνο στείρα και λαϊκίστικη αντιπολίτευση του χειρίστου επιπέδου… Θυμίζει εποχές προ του 2015, όταν αλίευε «αγανακτισμένους» στις πλατείες της Αθήνας…

Θέλετε να πούμε και για την περίφημη σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός με το Δημόσιο; Ευχαρίστως. Ξεκινάμε με τα δεδομένα της υπόθεσης. Η Ελληνικός Χρυσός –προς λύπη κάποιων– είναι ιδιωτική εταιρεία και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Το ίδιο θα κάνει και το ελληνικό Δημόσιο. Η κάθε πλευρά θα επιδιώξει το μέγιστο όφελος και με γνώμονα την περιβαλλοντική ασφάλεια και το όφελος και της τοπικής κοινωνίας, κάπου στη μέση θα βρεθεί η λύση. Μέχρι εδώ συμφωνούν όλοι – ή τουλάχιστον οι λογικώς σκεπτόμενοι.

Το τι θα περιέχει η νέα σύμβαση, μένει να το δούμε όταν ανακοινωθεί. Δεν είναι δυνατόν να ζητάς το περιεχόμενο μιας συμφωνίας υπό διαπραγμάτευση, διότι απλώς δεν υπάρχει… Σίγουρο είναι πως δεν θα υπάρξει λύση που να περιλαμβάνει επεξεργασία με κυάνιο, αυτό έχει προ πολλού αποκλειστεί. Το αν θα υπάρξει παραγωγή χρυσού είναι προφανώς αυτό που συζητείται. Οι συνθήκες από την περασμένη δεκαετία που άρχισε αυτή η συζήτηση άλλαξε με όλες αυτές τις καθυστερήσεις. Πως μπορείς να υλοποιήσεις σήμερα ένα έργο που στηρίζεται σε έναν σχεδιασμό προ δεκαετίας; Δεν πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές; Αλλιώς κινδυνεύει η επένδυση να μην είναι βιώσιμη. Γι’ αυτό και όλη αυτή η συζήτηση με τη νέα σύμβαση. Μπορεί τελικά να συμφέρει την επένδυση η παραγωγή συμπυκνωμάτων. Και εδώ θα συμβεί το απίστευτο! Αν προκριθεί η παραγωγή συμπυκνωμάτων τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει στα κάγκελα! Θα σκίζει τα ιμάτιά του επειδή δεν θα ολοκληρωθεί το εργοστάσια μεταλλουργίας ακαριαίας τήξης, για το οποίο πολέμησε λυσσαλέα να φύγει από τις Σκουριές! Φοβερό, έτσι; 

Αν δεν ήταν η κατάσταση τραγική και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επηρέαζε την κατάσταση σε εθνικό επίπεδο, θα ήταν για πολλά γέλια! Δυστυχώς όμως δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει ο οποιοσδήποτε πως οι επενδύσεις και ιδιαίτερα οι μεγάλες, μακροχρόνιες επενδύσεις είναι αυτό που θα βοηθήσει να ξεκολλήσουμε από το τέλμα της κρίσης, στο οποίο ο κορονοϊός μας έσπρωξε βαθύτερα. Και δεν πρόκειται για καραμέλα που πιπιλάνε οι δεξιοί. Είναι η στυγνή αλήθεια και γι αυτό παλεύει η κυβέρνηση και με το Ελληνικό, και με τη Λάρκο, και με την ενέργεια, και με τις ιδιωτικοποιήσεις… Αλλά υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ… Ελπίζω όχι για πολύ ακόμη….