Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΑΝΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Δέκα μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του κορονοϊού στη χώρα μας, η ελπίδα αναγεννάται λίγο πριν σηκώσει αυλαία το 2021. 

Το εμβόλιο, ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εδώ. Για να ορίσει το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-Covid εποχής. Για να τοποθετήσει στις ράγες της την πολυπόθητη επιχείρηση “Ελευθερία”. Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εξέπεμψε τα δικά της ηχηρά σήματα προς τους πολίτες. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν. Ακολουθούν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Επιτελικά στελέχη της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης (ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Στέλιος Κουτνατζής). Η ηγεσία του υπουργείου Μεταναστεύσης και Ασύλου. Υγειονομικοί. Προσωπικό και φιλοξενούμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Σε μία “μάχη”, που θα κερδίζεται ημέρα με την ημέρα. Με κυρίαρχο στόχο αυτού του τιτάνιου έργου, που ήδη ξεδιπλώνει τις σελίδες του, το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, προκειμένου μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει επιτευχθεί η ανοσία στην κοινότητα. 

“Να πάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας”

Το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον εμβολιασμό του κατά της Covid-19 στο νοσοκομείο “Αττικόν”, νωρίς χθες το μεσημέρι. “Μέσα στους επόμενους μήνες ο σκοπός μας είναι να εμβολιάσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Και πιστεύω ότι καθώς ο εμβολιασμός θα προχωρά και καθώς θα διαπιστώνουμε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό και αυτοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι, σήμερα, με καχυποψία μπορεί να αντιμετωπίζουν την προοπτική του εμβολιασμού θα πείθονται ότι αυτό είναι το σωστό. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα”, τόνισε ο πρωθυπουργός. “Όλα αυτά πιστεύω ότι θα γίνουν πράξη μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021, για να μπορέσουμε αυτήν την εμβληματική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες για τη χώρα μας -200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης- να γράψουμε ξανά νέες σελίδες αισιοδοξίας στην ιστορία του τόπου μας”, επεσήμανε. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις της κυβέρνησης και με βάση το σχεδιασμό, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 θα έχουν εμβολιαστεί ακόμα και 2.500.000 συμπολίτες μας, μαζί με τους υγειονομικούς, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί περαιτέρω, εφόσον στη χώρα φτάσουν όλα τα εμβόλια που αναμένονται. “Δεν πρόκειται να πάμε σε υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Θα παραμείνει εθελοντικός ο εμβολιασμός. Θα πρέπει όμως να υπάρχουν και κίνητρα για τους ανθρώπους που είναι πιο επιφυλακτικοί. Δεν μιλάω για τους αρνητές. Ένα μικρό ποσοστό της κοινωνίας πάντα δεν θα θέλει τίποτα. Στην  συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες, θέλουν είτε να κάνουν γρήγορα το εμβόλιο, είτε μετά από περισσότερη ενημέρωση. Αυτή θα την έχουν”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Στον πίνακα που υπάρχει στο επιχειρησιακό σχέδιο, προβλέπεται ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία διαθεσιμότητα περίπου 25 εκατομμυρίων εμβολίων. Στην συνέχεια, θα υπάρχουν και άλλα εμβόλια μέχρι το τέλος της χρονιάς, αν υπάρξει ανάγκη. Επομένως, έχουμε φροντίσει να υπερκαλυφθεί ο πληθυσμός, εφόσον το επιθυμεί. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μέχρι τέλος Μαρτίου ένα μεγάλο σκαλοπάτι, που το σύστημα θα έχει δουλέψει και θα έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς συμπολίτες μας. Και μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό που θα έχει εμβολιαστεί για να χτίσουμε την ανοσία που θέλουμε”, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας. 

Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα έχει παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένονται μόνο από τις Pfizer/BioNtech 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι αποφάσεις για το lockdown

Στο μεταξύ, τις ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με το lockdown, το οποίο  έχει ισχύ έως και τις 7 Ιανουαρίου. Τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, βάσει των οποίων θα κάνουν τις εισηγήσεις τους, με το πρώτο βήμα της αποκλιμάκωσης να γίνεται (κατά πάσα πιθανότητα) με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα, βέβαια, θα έχει το αποτύπωμά του στη συμπεριφορά της κοινότητας κατά την εορταστική περίοδο.  “Σίγουρα το άνοιγμα των σχολείων, είναι προτεραιότητα. Είναι πιθανό να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου. Θυμίζω ότι στις 7 Ιανουαρίου θα έχουμε περίπου δύο μήνες τα σχολεία μας κλειστά. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, όχι μόνο για την πορεία της μάθησης αυτής καθαυτής, αλλά και για πάρα πολλούς λόγους, όπως η ψυχική τους ισορροπία. Επομένως, προτεραιότητα είναι τα σχολεία. Και σιγά-σιγά οι άλλοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Πάντα, όταν βγαίναμε από καθεστώς περιοριστικών μέτρων, πηγαίναμε σταδιακά. Πιθανόν αυτό να ακολουθήσουμε και τώρα. Αλλά αυτό που προέχει είναι αυτές τις ημέρες που μένουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, να συνεχίσουμε αυτή την πτωτική πορεία που έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 28/12/2020]