
Το να παραμείνει ο αριθμός των κρουσμάτων κάτω από τα χίλια την εβδομάδα αυτή, είναι ο νέος στόχος που θέτουν οι λοιμωξιολόγοι. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι νέες διαγνώσεις, σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΔΥ, ήταν 693, αριθμός που δείχνει μια σταδιακή αποκλιμάκωση της μετάδοσης, την ώρα που έχουν συμπληρωθεί πέντε εβδομάδες lockdown. Κάτι που δεν συμβαίνει όμως με το επιδημιολογικό φορτίο, που παραμένει πολύ υψηλό. Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πιερία, Κιλκίς, Κοζάνη, Σέρρες, Ξάνθη και Πέλλα είναι οι περιοχές που βρίσκονται υπό επιτήρηση.
Σημειώνεται πως την εβδομάδα που πέρασε η συρρίκνωση στα κρούσματα ακολούθησε τον ρυθμό με την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων παρέμεινε στο ποσοστό 8-10% σε σύγκριση με τις αρχές του μήνα, ενώ η Θεσσαλονίκη επιταχύνει την μείωση του αριθμού των διαγνώσεων, φτάνοντας ως και το 30%.
Εντούτοις, ακόμη δεν έχει φανεί η ύφεση στους διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, κάτι που για τους ειδικούς είναι αναμενόμενο, καθώς προηγείται η πτώση των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, η διασπορά σε μεγάλες ηλικίες, άνω των 65 ετών, “συντηρεί” τον όγκο των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζουν οι λοιμωξιολόγοι, η υποχώρηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας γίνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με την άνοιξη. Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων διατηρεί το βαρύ προφίλ νοσηρότητας όπως το έχουν καταγράψει από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, με τις διαγνώσεις των 40 και άνω να διατηρούν την υψηλότερη σχετική επίπτωση.
Κρίσιμη και αυτή η εβδομάδα
Όπως λένε οι πληροφορίες, οι ειδικοί θα περιμένουν να δουν την εξέλιξη της πανδημίας και αυτή την εβδομάδα, ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν και για αποσυμφόρηση του ΕΣΥ και κάμψη των κρίσιμων δεικτών, δηλαδή των πληροτήτων σε μονάδες εντατικής θεραπείας και στους θανάτους. Στη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή είχε αναφερθεί πως με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, αν συνεχίσουμε με τη σημερινή πορεία, θα έχουμε περίπου 300 διασωληνωμένους ασθενείς την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια.
“Το ερώτημα όμως που απασχολεί όλους μας στην Επιτροπή, είναι ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε τις εντατικές μονάδες μας γεμάτες με 600 διασωληνωμένους ασθενείς μέσα στην Πρωτοχρονιά. Γιατί τότε δεν θα μιλάγαμε για το τρίτο κύμα, αλλά για την επανάκαμψη του δεύτερου κύματος πριν καλά-καλά φύγει. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς. Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και ότι δυστυχώς μια ευρεία άρση των μέτρων θα είχε ένα δυσβάστακτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές” είχε σημειώσει χαρακτηριστικά στην τελευταία ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 14/12/2020]