ΣΥΡΙΓΟΣ : Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΣ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΕΕ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Turkish seismic research vessel Oruc Reis is escorted by Turkish Navy ships as it sets sail in the Mediterranean Sea, off Antalya, Turkey, August 10, 2020. Picture taken August 10, 2020. Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι  «πάμε προς (ευρωπαϊκές) κυρώσεις στην Τουρκία, το ερώτημα είναι ποσό σκληρές»

Την πεποίθηση ότι το διάστημα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο και πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν τον Ιανουάριο, είναι κρίσιμο καθώς η Τουρκία θα επιδιώξει να δημιουργήσει τετελεσμένα, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

Σημειώνοντας ότι η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις γιατί τής «το επιτρέπει η ΕΕ», ο κ. Συρίγος, εκτίμησε ωστόσο ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην γειτονική χώρα, ενώ επισήμανε πως ο Ερντογάν επιδιώκει να γίνει Διεθνής διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο.

«Πάμε προς κυρώσεις»

Ειδικότερα, ο κ. Συρίγος, εκτίμησε ότι  «πάμε προς κυρώσεις στην Τουρκία, το ερώτημα είναι ποσό σκληρές» και πρόσθεσε ότι «στο Συμβούλιο Κορυφής θα συγκρουστούν δυο ομάδες Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αυστρία από τη μία, και Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία από την άλλη, που θέλουν ήπια ή καθόλου μέτρα εις βάρος της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει κάνει όμως ό,τι μπορεί για να κόψει τα επιχειρήματα της 2ης ομάδας» τόνισε ο καθηγητής.

«Η ΕΕ εν γένει δεν μπορεί να επιβάλει εξαιρετικά αυστηρές κυρώσεις εκτός αν αποφασίσει να πάρει μέτρα όπως η διακοπή της τελωνειακής σύνδεσης. Το έχει ζητήσει η Αυστρία, εμμέσως και η Γαλλία, αλλά είναι δύσκολο να γίνει» εξήγησε.

Το κρίσιμο διάστημα

Όπως τόνισε ο κ. Συρίγος,  μιλώντας στον Σκάι, «η Τουρκία τα κάνει όλα αυτά επειδή τής τα επιτρέπει η ΕΕ. Και το Σεπτέμβριο απέσυρε τελευταία στιγμή το Ορούτς Ρέις και η ΕΕ είπε ‘’να το ξαναδούμε σε 3 μήνες’’. Κάνει ξανά το ίδιο γιατί είδε να της βγαίνει. Η διαφορά τώρα είναι ότι έγιναν τρομοκρατικές επιθέσεις και πολλά ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν τουρκικό δάκτυλο…» «Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έδωσε συλλυπητήρια προς Γαλλία και Αυστρία για τις επιθέσεις» τόνισε δε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η Τουρκία «επιδιώκει διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, και έχει βάλει τον Σαρλ Μισέλ να το υποστηρίζει αυτό. Από τις 11 Δεκεμβρίου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που αναλαμβάνει ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα».

«Προϋπόθεση για την Τουρκία είναι να θέσει αποστρατικοποίηση των νησιών ξέροντας ότι τα έχουμε εξαιρέσει από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ανασταλτικοί παράγοντες στην προκλητική στάση της η είναι η πορεία της τουρκικής οικονομίας και η πορεία του κοροναϊού» επισήμανε ο κ. Συρίγος.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 26/11/2020]