ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN

Δύσκολη χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς και αυτή η εβδομάδα, καθώς αναμένεται να συνεχιστεί η τεράστια πίεση στα νοσοκομεία και ειδικά στις ΜΕΘ από την άνοδο των διασωληνωμένων, ενώ ακόμη δεν υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης της διασποράς και των νέων κρουσμάτων. Με τα παρόντα επιδημιολογικά δεδομένα, η άρση του lockdown δεν δείχνει να είναι κοντά. 

Όπως υπογραμμίζουν πηγές από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, όσο δεν παρατηρείται μείωση στον όγκο των εισαγωγών, με την προσοχή να στρέφεται στις υγειονομικές δομές στη βόρεια Ελλάδα, όσο παραμένει το υψηλό φορτίο του ιού και δημιουργούνται νέες εστίες υπερμετάδοσης στη περιφέρεια και όσο ανεβαίνει ο αριθμός των θανάτων, τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν. 

“Η άρση του lockdown είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους πάντες σχεδόν. Έχουν γραφεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα.  Το σίγουρο είναι ότι με βάση τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση σταδιακά και με προσεκτικό τρόπο, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί, θα ξεκινήσουμε με βάση τα δεδομένα την σταδιακή άρση του lockdown” είχε τονίσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς κατά την τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. “Είναι σαφές σε όλους ότι οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν εξαιρετικά κρίσιμες. Και η εβδομάδα που πέρασε ήταν δύσκολη, όπως θα είναι και η επόμενη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας είναι εξαιρετικά υψηλό” συμπλήρωνε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β. Παπαευαγγέλου. 

Χειροτερεύει η εικόνα στα νοσοκομεία

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκε ακόμη ένα “μαύρο” ρεκόρ στους θανάτους λόγω Covid-19 και δεν υπήρξε μείωση των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 103 νέοι θάνατοι, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 540. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών και τo 81.9%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 

Μετρήθηκαν επιπλέον 1.498 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 218 στην Αττική, 305 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη. 79 στη Μαγνησία, 57 στην Πιερία και 50 στην Πέλλα. Η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης στα αναμενόμενα για τον πληθυσμό επίπεδα. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 23/11/2020]