MODERNA: ΆΝΩ ΤΟΥ 94% Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (UPD)

Στην ανακοίνωση ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Φάση 3 των δοκιμών του εμβολίου της κατά του κορονοϊού δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94% προχώρησε η Moderna, με τον CEO της εταιρείας Stephane Bancel να κάνει λόγο για μια επιτυχία που “αλλάζει το παιχνίδι”.

Σύμφωνα με την ανάλυση 95 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ των 30.000 συμμετεχόντων στην δοκιμή,  οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα 90 αφορούσαν ανθρώπους που είχαν λάβει εικονικό φάρμακο (placebo), έναντι μόλις 5 που αφορούσαν ανθρώπους οι οποίοι είχαν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna. Η υπολογιζόμενη αποτελεσματικότητά του, έτσι, διαμορφώνεται περί το 94,5%.

“Πρόκειται για μια στιγμή ορόσημο στην ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου μας έναντι της COVID-19. Από τις αρχές Ιανουαρίου, ακολουθούμε στενά αυτόν τον ιό με τον στόχο να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι κάθε μέρα μετράει. Αυτή η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη από την ενδιάμεση ανάλυση της Φάσης 3 της δοκιμής μας προσφέρει την πρώτη κλινική επικύρωση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση από COVID-19 και να προλάβει την βαριάς μορφής νόσηση,” δήλωσε από την πλευρά του ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο που συμμετέχει στις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Moderna, h EE επιδιώκει τη σύναψη συμφωνίας με την αμερικανική εταιρεία για την προμήθεια του εμβολίου με τιμή που θα διαμορφώνεται κάτω από τα 25 δολάρια η δόση

Η ανακοίνωση ακολουθεί μία ανάλογη την προηγούμενη εβδομάδα από την Pfizer, η οποία έχει παραγάγει επίσης ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, η οποία δημιούργησε μεγάλη αισιοδοξία για τη μάχη της ανθρωπότητας ενάντια στον νέο ιό, που έχει μολύνει μέχρι στιγμής 54,4 εκατ. ανθρώπους, έχοντας κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1,3 εκατ. εξ αυτών.

Μαζί με το εμβόλιο της Pfizer, οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν δύο εμβόλια εγκεκριμένα για έκτακτη χρήση τον Δεκέμβριο με περίπου 60 εκατ. δόσεις εμβολίου διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους.

Στο επόμενο έτος, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες από 1 δισ. δόσεις από μόλις δύο εταιρείες που κατασκευάζουν εμβόλια, περισσότερα από ό,τι χρειάζεται μια χώρα με 330 εκατ. κατοίκους.

Τα νέα έρχονται σε μια στιγμή που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται, καταγράφοντας νέα ρεκόρ στις ΗΠΑ και οδηγώντας ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ξανά σε lockdown.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters, ο πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge, τόνισε πως “πρόκειται να έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταμαατήσει τον κορονοϊό”.

Η ενδιάμεση ανάλυση βασίστηκε σε 95 κρούσματα μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή οι οποίοι έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε το placebo. Από αυτούς, μόνο πέντε που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό, έλαβαν το φάρμακο, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις με διάστημα 28 ημερών.

Ένα βασικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna είναι ότι δεν απαιτεί εξαιρετικά κρύο χώρο αποθήκευσης, καθιστώντας το πιο εύκολο να διανεμηθεί.

Η Moderna αναμένει ότι θα είναι σταθερό σε θερμοκρασίες ψύξης, 2-8 βαθμούς Κελσίου για 30 ημέρες και μπορεί να αποθηκευτεί μέχρι και έξι μήνες στους -20 βαθμούς.

Το εμβόλιο, θα διανεμηθεί μέσα από την ήδη υπάρχουσα διευρυμένη υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης εμβολίων της εταιρείας, η οποία διευκρινίζει ότι δεν απαιτείται αραίωση πριν τον εμβολιασμό.

Από τα 95 κρούσματα της δοκιμής της Moderna, τα 11 ήταν σοβαρά και όλα ήταν μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν το placebo.

Τα 95 κρούσματα κορονοϊού περιλαμβάνουν αρκετές ομάδες που βρίσκονται σε αυξημένο ρίσκο να νοσήσουν σοβαρά, μεταξύ των οποίων και 15 κρούσματα με ενήλικες ηλικίας 65 και άνω, και 20 από φυλετικά διαφορετικές ομάδες.

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες έως μέτριες. Ένα σημαντικό ποσοστό των εθελοντών ωστόσο, εμφάνισε πιο σοβαρούς πόνους αφότου έλαβε τη δεύτερη δόση, συμπεριλαμβανομένου και του 10% που εμφάνισε κόπωση αρκετά σοβαρή ακόμη και για τις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ άλλο ένα 9% είχε σοβαρούς σωματικούς πόνους. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα ήταν γενικώς βραχύβια.

“Πιστεύουμε ότι η επένδυση που έχουμε κάνει πάνω στην τεχνολογία παράδοσης εμβολίων mRNA και την ανάπτυξη της διαδικασίας παραγωγής θα μας επιτρέψει να αποθηκεύσουμε και να μεταφέρουμε το υποψήφιο εμβόλιο μας έναντι της COVID-19 σε θερμοκρασίες που συναντώνται στα ήδη διαθέσιμα φαρμακευτικά ψυγεία και καταψύκτες,” σχολίασε ο Juan Andres, Επικεφαλής Τεχνικών Λειτουργιών και Υπεύθυνος Ποιότητας στην Moderna.

“Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μπορούμε να υποβάλλουμε αυτές τις διευρυμένες συνθήκες σταθερότητας για το εμβόλιο mRNA-1273 στις ρυθμιστικές αρχές για έγκριση. Η δυνατότητα αποθήκευσης του εμβολίου μας για έως και 6 μήνες στους -20° C, και η αποθήκευση για έως και 30 ημέρες σε τυπικές συνθήκες ψύξης μετά την απόψυξη είναι μια σημαντική εξέλιξη, που θα επιτρέψει πιο απλοποιημένες διαδικασίες διανομής και μεγαλύτερη ευελιξία, η οποία θα διευκόλυνε τον εμβολιασμό στον ευρύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 16/11/2020]