ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας να κινούνται ανάμεσα στις συμπληγάδες της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων και της εκτίναξης των διασωληνώσεων, η κυβέρνηση βγάζει από τη φαρέτρα νέα χαρτιά για την αντιμετώπιση του δεύτερου και πλέον επιθετικού κύματος της πανδημίας. 

Πέντε εικοσιτετράωρα από την εφαρμογή του καθολικού lockdown στην επικράτεια, η εικόνα της αυξημένης κίνησης στις οδικές αρτηρίες (που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει στη γενική απαγόρευση του Μαρτίου) και η εκτίναξη της αποστολής μηνυμάτων για μετακινήσεις ήταν τα στοιχεία που…έγειραν την πλάστιγγα προς την ρότα της εφαρμογής περαιτέρω περιορισμών. Έτσι, από την ερχόμενη Παρασκευή τίθεται από τις εννέα το βράδυ έως τις πέντε το πρωί περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες. Δηλαδή, αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων σε κοντινή απόσταση από την κατοικία. “Ο λόγος του περιορισμού βασίζεται στη διαπίστωση ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις κυρίως σε οικίες πολιτών που διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού. Δεν πρόκειται για νέο μέτρο αλλά για αυστηροποίηση του πλαισίου που ήδη υπάρχει και καταστρατηγείται”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την κυβέρνηση αποτελούν μία ακόμα κίνηση που έχει στόχο διπλό. Από τη μία, την αναχαίτιση του σφοδρού κύματος του κορονοϊού, το οποίο…χτυπάει τους φθινοπωρινούς μήνες με ιδιαίτερη οξύτητα, ακόμα και τις νεαρότερες ηλικίες. Από την άλλη, τη μείωση της πίεσης στο σύστημα της Υγείας, με τη Θεσσαλονίκη να δέχεται ήδη το…σφυροκόπημα, καθώς αυτή τη στιγμή μετατρέπεται στην…καρδιά της πανδημίας. “Είμαστε εδώ και αρκετές ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας με αυξημένα μέτρα. Παρόλα αυτά, τα κρούσματα είναι υψηλά, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να σκληρύνουμε τα μέτρα”, σημείωσε (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. “Το βασικό ζήτημα που μας απασχολεί αυτό το διάστημα είναι να αντέξει το σύστημα Υγείας, γιατί η πίεση θα κορυφώνεται τις επόμενες επτά έως δέκα ημέρες, ενώ στα κρούσματα αναμένουμε να υπάρξει μία επιπέδωση της καμπύλης και να αρχίσει να πέφτει”, συμπλήρωσε.

Η κατάσταση στο Νομό Θεσσαλονίκης και στη Βόρεια Ελλάδα, πάντως, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως πολύ σοβαρή. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο πραγματοποιήθηκαν  25 διασωληνώσεις σε ΜΕΘ, ενώ μόνο το ΑΧΕΠΑ είχε κατά την εφημερία του 86 εισαγωγές. Ήδη, 50 κρεβάτια καρδιοχειρουργικά, νευροχειρουργικά και αγγειοχειρουργικά, έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και μέχρι τη Κυριακή θα έχουν αναπτυχθεί άλλα 50 κρεβάτια ΜΕΘ-COVID σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτά είναι:

  • -Έξι στο ΑΧΕΠΑ.
  • -Επτά στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.
  • -Πέντε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
  • -Πέντε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.
  • -15 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο.
  • -Έξι στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών.
  • -Έξι στο Νοσοκομείο Γεννηματάς.

“Για την περαιτέρω στήριξη της περιοχής, η χώρα είναι πλέον μία Υγειονομική Περιφέρεια και άρα, η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Στην Ευρώπη βλέπουμε ασθενείς να μεταφέρονται από μια χώρα στην άλλη σε χώρες που συνορεύουν. Εδώ, εφόσον προκύψει ανάγκη, θα υπάρχει μετακίνηση μεταξύ των περιφερειών”, αναφέρουν παράγοντες. Όσον αφορά στην εικόνα των κλινών ΜΕΘ:

  • -Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%).
  • -Οι ΜΕΘ-non COVID (για όλα τα άλλα σοβαρά περιστατικά) είναι 608. Οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%).
  • -Οι ΜΕΘ-COVID είναι 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).
  • -Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).
  • -Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%).
  • -Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται χθες ήταν συνολικά 2.513.

Παράθυρο για πιο δραστικά μέτρα

Με την κυβέρνηση να διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι η στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι στατική, αλλά εξελίσσεται διαρκώς, στο προσκήνιο έρχονται σενάρια για νέες παρεμβάσεις, στην περίπτωση που η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Έτσι, εξετάζονται:

  • -Ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων.
  • -Ο περιορισμός λειτουργίας σχολείων (των δημοτικών που βρίσκονται σε λειτουργία) αλλά και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν σήμερα.
  • -Η πρωινή μετακίνηση των εργαζομένων μόνο με τα πιστοποιητικά από την ΕΡΓΑΝΗ.

Η κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιο για lockdown τριών εβδομάδων, καθώς στόχος είναι να λειτουργήσει η αγορά το Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και μετά την 30η Νοεμβρίου, εφόσον δεν εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις που…τρέχουν από την 6η πρωινή του περασμένου Σαββάτου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 12/11/2020]