ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Το διπλάσιο ποσό θα λάβουν οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το Δεκέμβριο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στις από κοινού ανακοινώσεις τους σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 482.335 δικαιούχους που ζουν σε 256.562 νοικοκυριά. 

Υπενθυμίζεται πως το ποσό που λαμβάνει ένα μονομελές νοικοκυριό που δικαιούται (βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων) ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ανέρχεται στα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος, προβλέπεται προσαύξηση 100 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος προβλέπεται προσαύξηση 50 ευρώ.

Σημειώνεται πως ο ίδιος Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προ λίγων ημερών είχε προαναγγείλει την καταβολή ενίσχυση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, από το βήμα της Βουλής.

Ενίσχυση Επιστρεπτέας

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις ανακοινώσεις που έκανε μαζί με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και για το νέο μέτρο του διπλού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο που είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως η καταβολή της επιδότησης για το πρόγραμμα Γέφυρα θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο επισήμανε πως οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να “αφαιρούν” το ποσό από τις δόσεις που θα αρχίσουν να καταβάλλουν οι δανειολήπτες.

Επίσης, αναφέρθηκε στο μέτρο αναστολής των επιταγών κατά 75 ημέρες για το οποίο εκδόθηκε ΦΕΚ, αλλά και της μείωσης ενοικίου κατά 40%. Επανέλαβε και τη διεύρυνση των δικαιούχων στον τέταρτο γύρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής που είναι σε εξέλιξη και επισήμανε πως στην αίτηση αυτή θα εμφανίζεται αυτόματα το ποσό το οποίο δικαιούται ο επιχειρηματίας.

Ανέφερε πως το ποσό ενισχύεται στα 1,2 δισ. ευρώ για τον τέταρτο κύκλο και με τον πέμπτο κύκλο ο προϋπολογισμός του 2020 θα ξεπεράσει αθροιστικά τα 5 δισ. ευρώ.

Προανήγγειλε και επέκταση αυτής της χρηματοδότησης του μέτρου το 2021. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε όλες τις παρεμβάσεις στήριξης των 3,3 δισ. ευρώ που ήδη τέθηκαν σε εφαρμογή για το μήνα Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε όλες τις παρεμβάσεις στήριξης των 3,3 δισ. ευρώ που ήδη τέθηκαν σε εφαρμογή για το μήνα Νοέμβριο-Δεκέμβριο. “Tο Οικονομικό Επιτελείο υλοποιεί, με ταχύτητα, συνέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη, τα μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν” είπε.

Ο ΥΠΟΙΚ απαρίθμησε τα μέτρα που θεσπίστηκαν για το τελευταίο δίμηνο. Αναλυτικά ανέφερε ότι:  

  1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.  
  2. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.
  3. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων. Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”. Η καταβολή της επιδότησης από το Δημόσιο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό.
  4. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους. Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας.
  5. Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020.  Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.  Ως πληγείσες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020 μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.  Δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, αξιόγραφα από τις εν λόγω επιχειρήσεις, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6η Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του Νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Η διάταξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ χθες βράδυ.
  6. Διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον “Ιανό”, δικαιούνται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου.

Επίσης, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου – Αυγούστου για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα, και με βάση τον τζίρο του γ΄ τριμήνου για όσες τηρούν απλογραφικό σύστημα.

Το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως εντός των αμέσως επόμενων ημερών, θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, όπου θα εμφανίζεται, απευθείας πλέον, το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης και την επόμενη εβδομάδα “θα καταβληθούν  σημαντικά ποσά στους δικαιούχους”.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, των Δήμητρας Καδδά- Δημήτρη Κατσαγάνη, 19/11/2020]