Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ

Επισημαίνοντας ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει ακόμα, καθώς η χώρα έχει μπροστά της ένα δύσκολο διάστημα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι, εφόσον τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας εφαρμοστούν, θα έχουν αποτέλεσμα. 

“Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε, ακόμα, ένα δύσκολο διάστημα μπροστά μας. Τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει και τα οποία τα πήραμε πάλι νωρίτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες -με μικρότερο, δηλαδή, αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες- θα χρειαστούν 10 με 15 ημέρες για να αποδώσουν. Θα έχουμε μια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία θεωρώ ότι είναι διαχειρίσιμη και απολύτως αντιμετωπίσιμη. Και πιστεύω ότι, εφόσον, τα μέτρα εφαρμοστούν θα έχουν αποτέλεσμα”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. 

“Υπάρχουν περιοχές στις οποίες πήραμε μέτρα πιο νωρίς. Παραδείγματος χάριν η περιοχή της Κοζάνης, που ήταν η πρώτη η οποία μπήκε σε ζώνη αυστηρής επιδημιολογικής επιτήρησης με πολύ αυστηρά μέτρα, βλέπουμε τα κρούσματα εκεί να μειώνονται. Το ίδιο έχει γίνει και στην Καστοριά. Άρα, ξέρουμε ότι τα μέτρα δουλεύουν, θα δουλέψουν και τώρα και ελπίζω ότι μετά από έναν μήνα θα μπορούμε να επανέλθουμε σε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο -τονίζω το πιο κανονικό Δεκέμβριο- όχι κανονικό, πιο κανονικό Δεκέμβριο. Αλλά είναι βέβαιον ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει ακόμα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε ειδική αναφορά στους κλάδους της εστίασης, του πολιτισμού και της διασκέδασης που πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα. “Άκουσα με ενδιαφέρον και προβληματισμό τις επισημάνσεις πολλών συναδέλφων ειδικά για τον κλάδο της εστίασης. Και θα πρέπει να ξέρετε ότι όταν παίρνουμε μέτρα δημόσιας πολιτικής δεν στοχοποιούμε ποτέ κανέναν κλάδο. Ο λόγος για τον οποίο αναγκαστήκαμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην εστίαση, στη διασκέδαση, στον πολιτισμό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτό μας συμβούλευσαν οι ειδικοί να κάνουμε. Γνωρίζουν, όμως, και οι επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και εργαζόμενοι, ότι όπως σταθήκαμε κοντά τους τις δύσκολες εποχές της άνοιξης, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Αυτή τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όμως, το μέτρο σύγκρισης και επιτυχίας της πολιτικής μας, δεν μπορεί να είναι τα έργα και οι ημέρες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Δεν αναμετριόμαστε με την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από κυβερνητικά πεδία. Αναμετριόμαστε με τις προσδοκίες των πολιτών και την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Οι υπουργοί οφείλουν να ακούν την επιχειρηματολογία, τα αιτήματα, τα παράπονα των βουλευτών

Με αφορμή παράπονα που ακούστηκαν για την επικοινωνία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τα υπουργεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα. 

“Θέλω να σας πω ότι όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, βουλευτή, να συμμετέχω σε Κοινοβουλευτικές Ομάδες -το λέω, κυρίως, για τους νεότερους βουλευτές- πάντα αυτή η συζήτηση διαρκώς ανακυκλώνεται. Γι’ αυτό μπορώ να πω δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση, αυτή, έχει επιδείξει πολύ μεγαλύτερη συνέπεια ως προς τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο. Απαντώντας σε ερωτήσεις και της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης. Και βέβαια στις περιπτώσεις εκείνες που οι υπουργοί δεν είναι πολύ συνεπείς έχουν γίνει και οι σχετικές συστάσεις”, επεσήμανε. 

“Το δεύτερο που μπορώ να πω -και αυτό είναι κάτι το οποίο το λέω και το επαναλαμβάνω συνέχεια στο υπουργικό συμβούλιο- είναι ότι οι νέοι υπουργοί, όλοι μας, οφείλουμε να ακούμε την επιχειρηματολογία, τα αιτήματα, τα παράπονα των βουλευτών. Είναι μέρος της δουλειάς μας αυτό. Και πρέπει να βρίσκουμε χρόνο να το κάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει -προσέξτε- ότι όλα τα αιτήματα ικανοποιούνται. Μερικές φορές, αρκετές φορές, μπορεί οι βουλευτές να είναι φορείς αιτημάτων τα οποία δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Όμως, και ένα έντιμο “όχι” είναι καλύτερο από το να αισθάνεται ο βουλευτής ότι ο υπουργός, ο υφυπουργός, ο γενικός γραμματέας, δεν του δίνει τη σημασία που του αναλογεί. Αυτό είναι κάτι στο οποίο προσωπικά θα επιμείνω πολύ, αφορά το υπουργικό συμβούλιο και την οργάνωση της κυβέρνησης”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

“Επειδή η κοινωνία μας εμπιστεύεται, εμπιστεύεται την κυβέρνησή μας, υπάρχει μια ρεαλιστική ελπίδα η οποία είναι εύλογη και την οποία πρέπει να καλλιεργούμε, ότι παρά τις δυσκολίες σχετικά σύντομα θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια και μετά μας περιμένουν καλύτερες ημέρες”, σημείωσε, κλείνοντας την τοποθέτησή του. 

Στη διάρκεια της συζήτησης, την οποία συντόνισε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, έλαβαν το λόγο 30 βουλευτές.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού έχουν ως εξής:

“Ευχαριστώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι για τα λεγόμενά σας τα οποία τα βρήκα εξαιρετικά χρήσιμα, κατατοπιστικά και ως προς τις γενικές πολιτικές σας παρατηρήσεις αλλά και ως προς τα ειδικά θέματα τα οποία θέσατε και αφορούν τις εκλογικές σας Περιφέρειες.

Κατέγραψα και εγώ και οι συνεργάτες μου τους προβληματισμούς σας και αναλόγως θα κινηθούμε ως προς την αντιμετώπιση των τοπικών εκκρεμοτήτων. Εξάλλου ξέρετε ότι η Γραμματεία της Κυβέρνησης έχει ζητήσει απ’ όλους τους συναδέλφους μια ιεράρχηση των τοπικών προβλημάτων ή των σημαντικών αναπτυξιακών έργων τα οποία εσείς προκρίνετε ότι πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτά να παρακολουθούνται με συστηματικότητα, έτσι ώστε να υπάρχει και μια τοπική εξειδίκευση της πολιτικής μας. Πέραν των γενικών πολιτικών παρεμβάσεων που αφορούν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ολόκληρη τη χώρα.

Το πρώτο που θα ήθελα να πω είναι ότι έχουμε μια υποχρέωση -ειπώθηκε από αρκετούς από εσάς- σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα να είμαστε ενωμένοι. Αυτή τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία -όπως είπα και στην εισαγωγή μου- ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όμως, το μέτρο σύγκρισης και επιτυχίας της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι τα έργα και οι ημέρες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Δεν αναμετριόμαστε με την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από κυβερνητικά πεδία. Αναμετριόμαστε με τις προσδοκίες των πολιτών και την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν. 

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και δεν πρέπει να μπαίνουμε εύκολα -αν θέλετε- σε αυτόν τον πειρασμό να αγνοούμε το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει όλοι μαζί πολύ σημαντικά πράγματα. Διότι, αρκεί να θυμηθεί κανείς τον απολογισμό του Κυβερνητικού έργου -όπως έγινε επ’ ευκαιρία της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα- αρκεί να ακούσουμε λίγο όλα αυτά τα οποία έχουμε κάνει αυτούς τους 15 μήνες για να θυμηθούμε ότι πολλές φορές θεωρούμε κάποια από αυτά δεδομένα. Δεν ήταν καθόλου δεδομένα. Έγιναν με πολύ κόπο, με πολλή δουλειά και τίποτα από αυτό το οποίο έχουμε πετύχει δεν είναι αυτονόητο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 3/11/2020]