ΠΕΤΣΑΣ – ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ : ΣΕ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΟΠΙΚΟ LOCKDOWN Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΡΡΕΣ ΓΙΑ 14 ΜΕΡΕΣ

Καθολικό τοπικό lockdown για τη Θεσσαλονίκη και Σέρρες ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τι θα γίνει με τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Κλείνουν και οι εκκλησίες στις δύο αυτές περιφέρειες

Κανονικά λειτουργούν σχολεία – Κλειστό το λιανεμπόριο

Μέρες της προηγούμενης άνοιξης θα θυμίζει η ζωή για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες καθώς οι δύο αυτές περιφερειακές ενότητες θα τεθούν σε καθολικό τοπικό lockdown, αλλά με μία βασική διαφορά: Τα σχολεία θα λειτουργούν κανονικά.

Στο πλαίσιο αυτών των πρόσθετων μέτρων για τους εν λόγω νομούς, οι μετακινήσεις των πολιτών θα γίνονται με τη χρήση των sms όπως γινόταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας για το σύνολο της χώρας.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μετά από το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και την εισήγηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια η κατάσταση σ’ αυτές τις περιοχές «επιβάλλει την ανάγκη πρόσθετης δράσης πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του ΕΣΥ» και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός αποφάσισε το lockdown για τις περιφερειακές ενότητες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Κλειστές οι εκκλησίες στα τοπικά lockdown

Θα είναι κλειστό και το λιανεμπόριο διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, εξηγώντας ότι η μόνη διαφορά με το lockdown της περασμένης άνοιξης έχει να κάνει με το ότι τώρα θα λειτουργούν κανονικά τα σχολεία. Τόνισε δε, ότι το μοντέλο αυτό του τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες είναι ένα μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές όπως η Αττική, σημειώνοντας «μακάρι να μη χρειαστεί».

Παράλληλα ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι στις περιοχές που επιβάλλεται τοπικό lockdown θα κλείνουν και οι εκκλησίες.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς δε να διευκρινίσει αν lockdown στη Θεσσαλονίκη σημαίνει και κλείσιμο των εκκλησιών  με δεδομένο ότι στη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο ένας μητροπολίτης βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, ενώ σήμερα ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν τολμά να κλείσει τις εκκλησίες, ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Όπως ξέρετε από την Άνοιξη, έτσι και τώρα θα κλείσουν οι εκκλησίες όταν επιβάλλεται ένα lockdown. Όσον αφορά τις περιοχές που είναι κόκκινο είπαμε 9 άτομα. Αυτή την ατολμία ας τη δουν κάπου αλλού».

Πρόσθετη δράση πριν δοκιμαστεί το ΕΣΥ

Στην εισηγητική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας -σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα- τόνισε:

«Ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως, ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα είναι στις χώρες με την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, τα κρούσματα αυξάνονται επιθετικά και στη χώρα μας.

Μάλιστα, η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της, είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την πόλη για την οποία έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης, πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός, μετά από επικοινωνία του με τον Υπουργό Υγείας, αποφάσισε την εφαρμογή «τοπικού lockdown» στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, από τις 6 το πρωί, αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020,  για τις επόμενες 14 ημέρες.

Αυτό το «τοπικό lockdown» έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown που ίσχυσε την Άνοιξη.

Ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά, φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους.

Μετακινήσεις μόνο για εργασία και υγεία

Ενώ, όπως και στο διάστημα του «γενικού lockdown», επανέρχεται και στην περίπτωση του «τοπικού lockdown» η ανάγκη αποστολής SMS για όλες τις μετακινήσεις. Ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης».

Περιορισμός εξάπλωσης κοροναϊού

Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε εκτάκτως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος και πραγματοποίησε σύσκεψη με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Αμέσως μετά την σύσκεψη ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Μόλις ολοκληρώθηκε μια ομολογουμένως δύσκολη σύσκεψη. Θα στηρίξουμε τους γιατρούς, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία μας. Δυστυχώς κάποιοι λίγοι διακινδύνεψαν και διακινδυνεύουν τη ζωή και την υγεία όλων. Η πανδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη. Θα εισηγηθώ νέα μέτρα στον πρωθυπουργό».

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα: «Κατανοώ την κούραση, το άγχος και την αγωνία του κόσμου αλλά η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα. Η κυβέρνηση από νωρίς έχει χτυπήσει καμπανάκια αλλά κάποιοι δεν άκουγαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε την εξάπλωση του κοροναϊού».