“ΜΑΣΤΙΓΙΟ” ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΕΙ Η ΑΘΗΝΑ – ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Ένα εικοσιτετράωρο πριν το επόμενο…ραντεβού των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η Αθήνα ανεβάζει ταχύτητα στο τέμπο των διπλωματικών της κινήσεων, που έχουν ως στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση των διεθνών συμμαχιών απέναντι στα απανωτά κύματα της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Άγκυρα, που έβγαλε και πάλι το Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο και άνοιξε την παραλιακή ζώνη της Αμμοχώστου, φαίνεται να επιλέγει την οδό του… μαστιγίου, προκαλώντας, παράλληλα, τον έντονο εκνευρισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται να θέσουν επί τάπητος τις κυρώσεις εναντίον της γείτονος, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δείχνει ευθέως ότι έφτασε η ώρα άπαντες οι εταίροι να αρθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και να στείλουν ηχηρά μηνύματα καταδίκης στην Τουρκία, η οποία ιονίζει αρνητικά κάθε ενδεχόμενο διαλόγου.

“Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δώσαμε στην Τουρκία μία ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεων της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως – προς το παρόν – η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως στην Παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καταστήσαμε σαφές πως στην περίπτωση που συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, εμείς – ως Ευρωπαϊκή Ένωση – θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις επιλογές που διαθέτουμε. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο ως τον Δεκέμβριο”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Η Αθήνα παραμένει, πάντα, έτοιμη να ξεκινήσει το διάλογο με τη γείτονα και τις διερευνητικές επαφές, με μοναδικό αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ωστόσο, ο διάλογος αυτός δε μπορεί να λάβει χώρα κάτω από το καθεστώς απειλών και παραβατικών ενεργειών από την πλευρά της Άγκυρας και αυτό διαμηνύει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση.

“Αντί για μία ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών έχουμε το Ορούτς Ρέις να πλέει εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Προφανώς, δε θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απόλυτη στήριξη από τη Γερμανία

Ο Γερμανός υπουργός, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, έδειξε πλήρη κατανόηση για τις θέσεις και τη στάση της Ελλάδας, καθώς και δυσφορία για τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από το γεγονός ότι ματαίωσε την επίσκεψή του στην Άγκυρα και επανέλαβε  την αλληλεγγύη και τη στήριξη προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία.

“Μας προκάλεσαν εξαιρετική έκπληξη όσα είδαμε τις τελευταίες ημέρες από την τουρκική πλευρά, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Ορούτς Ρέις απέπλευσε εκ νέου. Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε. Δηλαδή, σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να  αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης”, σημείωσε ο κ. Μάας.

Την ίδια στιγμή, ράπισμα για την Άγκυρα αποτελεί και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ήρθε, για να επιβεβαιώσει πως έχει λήξει η περίοδος των ίσων αποστάσεων και η αμερικανική πλευρά τάσσεται  ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων.

“Η ανακοίνωση αποδεικνύει πόσο αποδίδουν οι διπλωματικές κινήσεις μας και η διεθνοποίηση του θέματος, όπως και η αποφασιστική, αλλά και ψύχραιμη στάση μας απέναντι στις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας”, αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.

“Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια”, τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 14/10/2020]