ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ

Από τις έρευνες προέκυψε ότι έχει δυνατότητα εξόρυξης 40 εκατ. ουγγιών

Εντοπίστηκε στη Σιβηρία κάπου 6.000 χιλιόμετρα από τη Μόσχα το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στον κόσμο. Το κοίτασμα βρέθηκε στο Σουκόι Αογκ και ανήκει στο ρωσικό χρυσωρυχείο Polyus. Εκεί βρίσκονται 40 εκατομμύρια ουγγιέε χρυσού όπως αποφάνθηκε εταιρεία εμπειρογνωμόνων μελετώντας το κοίτασμα βάσει των διεθνών προδιαγραφών JORC.

Το κοίτασμα αντιπροσωπεύει περίπου το % του συνόλου των αποθεμάτων χρυσού που παραμένουν ανεκμετάλλευτα ακόμη στο υπέδαφος της Ρωσίας και καθιστά το χρυσωρυχείο Polyus δεύτερο στον κόσμο από πλευράς εξακριβωμένων κοιτασμάτων χρυσού. Συγκεντρώνει, εν ολίγοις αποθέματα χρυσού μεγαλύτερα των κοιτασμάτων Seabridge Gold στον Καναδά και Donlin Gold στην Αλάσκα.

Εξαγορά

Προ μηνός το χρυσωρυχείο Polyus συμφώνησε να καταβάλει 128,2 εκατομμύρια δολάρια για να επισπεύσει την εξαγορά του ρωσικού κρατικού ομίλου αμυντικού εξοπλισμού Rostec, μέχρι προσφάτου εταίρου στο Σουκόι Αογκ, και να πάρει υπό τον έλεγχό του το 22% του κοιτάσματο5 που δεν είχε έως τώρα.

Η είδηση οδήγησε χθες την τιμή της μετοχής της Polyus σε άνοδο 1,4% στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Από την αρχή του έτους η τιμή της μετοχής του έχει τριπλασιασθεί αντανακλώντας την άνοδο της τιμής του χρυσού που εδώ και μήνες φλερτάρει διαρκώς με τις 2.000 δολάρια η ουγγιά, τα οποία άλλωστε, υπερέβη κάποια στιγμή τον Αύγουστο.

Το Σουκόι Αογκ βρίσκεται στο απόμακρο Ιρκούτσκ στην άπω ανατολή της Σιβηρίας και το ανακάλυψαν Σοβιετικοί γεωλόγοι το 1961. Οι μελέτες στο κοίτασμα άρχισαν τη δεκαετία του 1970 και η Μόσχα, που επανειλημμένοι εξέταζε πως θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το κοίτασμα, το 2017 το πούλησε στο χρυσωρυχείο Polyus και στην κρατική εταιρεία Rostec. Έκτοτε η τιμή του χρυσού έχει εκτιναχθεί κατά 60% με αποτέλεσμα να γίνει πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία ο Σουλεϊμάν Κερίμοβ, που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η εκμετάλλευση των κολοσσιαίων κοιτασμάτων είναι εξαιρετικά δαπανηρή και χρονοβόρος διαδικασία. Εκτιμάται, όμως ότι η εκμετάλλευση του Σουκόι Αογκ θα δώσει στην Polyus τα δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 70%. Η εταιρεία σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα τα σχέδιά της για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, ενώ στα τέλη του έτους θα εκπονήσει μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας. Έχει, πάντως, αρχίσει ήδη να επενδύει στην κατασκευή υποδομής για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί την αποκατάσταση και ανακατασκευή του τοπικού αεροδρομίου για να εξυπηρετήσει την απόμακρη περιοχή.

Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πάβελ Γκρατσέφ, τόνισε πως η Polyus «θέλει να δείξει πως παρά την απόμακρη περιοχή στην οποία βρίσκεται το κοίτασμα ένα σχέδιο τέτοιας ποιότητας και κλίμακας μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί με σεβασμό στους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος».

Η εταιρεία εκτιμά πως η εκμετάλλευση του κοιτάσματος θα της κοστίσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια με προοπτική να παράγει περίπου 1,6 εκατ. ουγγιές τον χρόνο. Βρίσκεται, άλλωστε, υπό εξέταση σχέδιο κοινής επένδυσης και συνεκμετάλλευσή του κοιτάσματος με την κυβέρνηση και συνεργασία σε ό,τι αφορά το τοπικό αεροδρόμιο.