ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΆΓΚΥΡΑΣ

Με ψυχραιμία παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις και τις νέες πηγές έντασης που ανοίγει στον ορίζοντα η Τουρκία. Παράλληλα, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική άμεσης επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, θέτοντας σαφές περίγραμμα στο περιεχόμενο του διαλόγου.

“Επιδιώκουμε την επίλυση της μόνης διαφοράς που έχουμε, η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, μέσα από τον διάλογο, μέσα από το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, που είναι πολύ συγκεκριμένο”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται προς τη γείτονα και την ηγεσία της.

Στο σύντομο τετ α τετ που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο του Global Security Forum 2020, οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να ανακοινώσουν την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών, που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Και, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, Αθήνα και Άγκυρα αναμένεται να καθίσουν στο… τραπέζι του διαλόγου, τις ημέρες που θα ακολουθήσουν τη νέα Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, της 15ης και της 16ης Οκτωβρίου.

“Αναμένουμε να αρχίσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Στο πλαίσιο της γερμανικής διαμεσολάβησης, συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα ξαναρχίσουν από το σημείο, όπου διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016…Στο μεσοδιάστημα μπορούν να γίνουν παράλληλες συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και -γιατί όχι- ανάμεσα σε εμένα και τον πρόεδρο της Τουρκίας, η οποία δεν προγραμματίζεται αυτή τη στιγμή αλλά δεν αποκλείω κανένα ενδεχόμενο. Ξαναλέω ότι θα μπορούσαμε να εξετάσουμε αυτές τις επιλογές μόνο εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις”, τόνισε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη “Le Figaro”, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μαστίγιο και καρότο

Οι τελευταίες αποφάσεις της Άγκυρας για το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου όχι μόνο δε βοηθούν στην καλλιέργεια της απαραίτητης εμπιστοσύνης, αλλά χαράσσουν ρότα, που απέχει πόρρω από τα “κλειδιά” της συνέχειας και της συνέπειας στην αποκλιμάκωση.

H κυβέρνηση, με επίσημη ανακοίνωση, αλλά και με δήλωση του πρωθυπουργού, καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Άγκυρας. Χθες, μάλιστα και στη διάρκεια  τηλεδιάσκεψης που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ευθέως το ζήτημα που δημιουργείται.

“Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί στα απαραίτητα βήματα, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή, και να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ε.Ε.”, ανέφεραν, στην κοινή τους δήλωση.

Αθήνα και Λευκωσία δίνουν περιθώριο λίγων ημερών στην Άγκυρα, προκειμένου να κάνει πίσω στις αποφάσεις που έχει λάβει. Εάν δεν το πράξει, τότε το ζήτημα θα απασχολήσει τους ηγέτες στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. “Έχουμε πει ότι η Ευρώπη προσφέρει “καρότο” και “μαστίγιο”.

Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς τι θα επιλέξει. Το “καρότο” είναι όλη η θετική ατζέντα, που ευνοεί τη χρηματοδότηση της Τουρκίας και τη θετική αντιμετώπιση τόσο των θεμάτων, που έχουν να κάνουν καθαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με ευρύτερα θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό. Μπορεί να επιλέξει αυτό τον δρόμο. Μπορεί να επιλέξει, όμως, και τον άλλο δρόμο των συνεχιζόμενων εντάσεων και προκλήσεων.

Έχει δοθεί ένα χρονικό ορόσημο, ο Δεκέμβριος, στο οποίο θα κριθεί η όλη συμπεριφορά της Άγκυρας, για να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων, εάν αυτός είναι ο τρόπος που θα αναγκάσει τη γείτονα να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 9/10/2020]