ΝΑΤΟ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αναδίπλωση Στόλτενμπεργκ

Τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα η Βορειοατλαντική συμμαχία αναφέρει ότι: 

“Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης των εντάσεων την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020). Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης των εντάσεων στη θάλασσα ή στον αέρα.

Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε: “Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους”.

Η στρατιωτική αποκλιμάκωση μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ στο παρελθόν. Τη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών”

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 1/10/2020]