ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΉΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΉΣ ΕΝΗΜΕΡΏΝΕΙ

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη της Δράσης «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ όπου θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Πρόκειται για κεφάλαιο κίνησης, που θα δοθεί στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η πανδημία του κορονοϊού στα οικονομικά τους. Η ενίσχυση των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια είναι συμπληρωματική των δράσεων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού και κυρίως των οριζοντίων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους.

Η δράση επιχορηγεί Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το
2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000,00€.

Τα κριτήρια αξιολόγησης της δράσης είναι :

  • Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) έτους 2019
  • Κέρδη προ Φόρων, Τόκων & Αποσβέσεων προς Κύκλο Εργασιών (EBIDA/Κ.Ε.) έτους 2019
  • Επίπτωση του Covid-19 στον Κύκλο Εργασιών της Επιχείρησης για το διάστημα 1/4/2020 έως 30/06/2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 1/4/2019 έως 30/06/2019.

Η δράση υλοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), είτε με απευθείας ενημέρωσή του, είτε με ενημέρωσή του μέσω διεπαφών. Η πρόσβαση στο ΠΣΚΕ παρέχεται στους δικαιούχους των ενισχύσεων μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr/mis και οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται από τους τελευταίους υποχρεωτικά μέσω αυτού.

Η ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι 10/09/2020 και ώρα 10.00, ενώ ημερομηνία λήξη υποβολής είναι η 09/10/2020 στις 15.00. Όλες οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες για την προκήρυξη, στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο αναδυόμενο banner, στο link : https://www.epichal.gr/chalkidiki/shared/index.jsp?context=101&js=1

Ανακοίνωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -Επιλέξιμοι ΚΑΔ στην δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία»

Σε συνέχεια του μεγάλου πλήθους ερωτημάτων σχετικά με τη δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία» και ειδικότερα τους επιλέξιμους ΚΑΔ ενημερώνουμε ότι η πρόσκληση περιλαμβάνει αποκλειστικά τους περισσότερους από τους ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στην λίστα που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών (https://www.minfin.gr/-/d-t-kodikoi-arithmoi-drasteriotetas-kad-ton-kladon-pou-plettontai-apo-ten-exaplose-tou-koronoiou-epikairopoiemene-lista-) με την οποία καθορίζονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Από το σύνολο των ανωτέρω ΚΑΔ έχουν αφαιρεθεί για κανονιστικούς λόγους όσοι δεν συνάδουν με την επιλεξιμότητα των διαρθρωτικών ταμείων μετά από υπόδειξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εγκρίνει το εν λόγω ειδικό καθεστώς κρατικής ενίσχυσης. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω λίστα δεν περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ που αναφέρονται σε άλλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με αντικείμενο την διευκόλυνση επιχειρήσεων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 24/9/2020]